fbpx
Otvoren poziv

Poziv za regionalnu letnju aktivističku školu za mlade „Mir Мир”

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije organizuju Mir Мир Regionalnu letnju aktivističku školu za mlade iz Hrvatske i Srbije koja će se održati u planinarskom centru Petehovac (Delnice) od 2. do 8. 6. 2024. godine.

  • Šta i kako učiš o ratovima 90-ih u školi?
  • Ko su pravi heroji rata? Znaš li njihova imena?
  • Šta su istorijske činjenice, a što su narativi? Da li si spreman_na da rušiš nacionalističke mitove?
  • Pitaš se zašto se u dominantnim narativima o ratovima 1990-ih ne spominju primeri mirovnog i antiratnog aktivizma?

Prijavi se na „Mir Мир” regionalnu letnju aktivističku školu za mlade i provedi nezaboravnih nedelju dana sa 30 mladih osoba koje dele tvoje interese! 

Ovogodišnja škola će biti fokusirana na teme mirovnog aktivizma i ratnog otpora 90-ih godina u Hrvatskoj i Srbiji. Na školi ćeš se upoznati s mirovnim pokretom u Gorskom kotaru za vreme 1990-ih ali i primerima iz Srbije!

Sigurno da ćeš biti inspirisan_a za pokretanje akcija u svojoj zajednici!

Imaćeš priliku da se umrežiš s vršnjacima_kinjama koji dolaze iz raznih krajeva Hrvatske i Srbije, s kojima ćeš moći da razmeniš mišljenja i i uspostaviš dublju saradnju za postizanje pozitivnih društvenih promena. 

Program škole sastojaće se od brojnih interaktivnih metoda neformalnog obrazovanja, radionica i grupnog rada koje ćeš kasnije i sam_a moći da primeniš u lokalnoj zajednici. Kroz ove aktivnosti ćeš razvijati svoje komunikacijske veštine, empatiju, kreativnost, kritičko mišljenje, te steći pregršt korisnih znanja.

Tokom letnje škole moći ćeš da odabereš i i radnu grupu u koju želiš da budeš uključen_a, a posebno podstičemo da i sam_a ponudiš i podeliš s drugima svoje znanje, veštine i ideje u posebnom bloku programa „Sharing is Caring”! Pozivamo te da budeš kreativan_a i odvažan_a i da smisliš i pripremiš svoju sesiju! 

Prijavi se!
Ako si zainteresovan_a da učestvuješ na školi, pozivamo te da se prijaviš popunjavanjem upitnika koji se nalazi ovde

Rok za prijavu je petak, 3. 5. 2024., do 13:00.

Poziv je otvoren za mlade osobe uzrasta od 18 do 30 godina iz Hrvatske i Srbije. 

Troškove putovanja, smeštaja i ishrane snose organizatori. 

Prednost pri odabiru za učestovanje  imaće osobe koje pokažu visok nivo motivacije za učestvovanje na letnjoj školi. Svi učesnici i učesnice će po završetku škole dobiti Youthpass potvrdu o učestovanju. Uslov za dobijanje potvrde je učestvovanje na svim danima programa.

Osobe odabrane za učestovanje o tome će biti obaveštene 15. 5. 2024.


Kontakt
Za dodatna pitanja, slobodno se obratite programskoj koordinatorki Margareti Blažević na email [email protected]