fbpx
Održano

Poziv za praćenje suđenja za ratne zločine: Slučaj Štrpci

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa mladih) poziva sve zainteresovane osobe uzrasta od 16 do 30 godina iz Beograda da se informišu o suđenjima za ratne zločine kroz niz predavanja, odlaske na suđenja i niz diskusija nakon održanih pretresa.

Trodnevni program praćenja i informisanja o suđenjima za ratne zločine sadrži informativno predavanje dan pred pretres (utorak 18. februar), odlazak na suđenje u slučaju Štrpci (19. februar) kao i diskusije nakon odlaska u sud u prostorijama Inicijative mladih (20. februar).

Suđenje za zločin u Štrpcima u Beogradu počelo je 4. marta 2019, tri i po godine od podizanja prve optužnice. Svi optuženi su negirali krivicu. Optužnica protiv petoro osumnjičenih je prvi put podignuta u martu 2015. godine, nakon što su 5. decembra 2014, zajedno sa još deset lica kojima se sudi u BiH, uhapšeni u koordinisanoj akciji pravosudnih i policijskih organa Srbije i BiH. Optuženima za slučaj Štrpci na teret se stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine, kada je iz voza na relaciji Beograd-Bar u stanici Štrpci oteto, a zatim ubijeno 20 putnika, a njihova tela su potom bačena u Drinu.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Telo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. U sudskom postupku koji je protiv Nebojše Ranisavljevića vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila voz u stanici Štrpci i iz njega izvela 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta, koje su potom vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mestu Prelovo kod Višegrada. Nakon što su im oduzeli sve vredne stvari i pretukli ih, vezali su ih žicom i odvezli u napuštenu kuću u obližnje selo Mušići, gde su im naredili da legnu, a zatim su ih Milan Lukić i Boban Inđić ubili. Za to vreme Ranisavljević je čuvao stražu ispred kuće. Kada je jedan od otetih putnika pokušao da pobegne, Ranisavljević ga je ranio, a potom je ranjenog putnika ubio Milan Lukić. Ranisavljević je 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Zainteresovani se mogu prijaviti do petka 14. februara, do 12 časova popunjavanjem kratkog online formulara. Za ostale informacije možete pisati na [email protected].

KONTAKT OSOBA

Ime i prezime:

Marko Milosavljević