fbpx

POZIV: Predstavljanje pobedničkih radova umetničkog konkursa “Praznina”

18h
23.01.2023 -
ENDŽIO HAB

Veliko zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na predstavljanje pobedničkih radova umetničkog nagradnog konkursa “Praznina”, koje će se održati 23. januara 2023. godine, od 18h, u prostorijama Endžio Haba (Dobračina 4).

Ideja umetničkog nagradnog konkursa “Praznina” bila je stvaranje spomeničkih inicijativa koje svedoče o neophodnosti pamćenja koje nije bazirano isključivo na osnovu etničke pripadnosti žrtava, kao i mesta na kojima se one pamte. Ukazivanjem na ideološki okvir i režim istine koji je do zločina doveo, sećanje na žrtve srebreničkog genocida moći će da živi u Srbiji kao trajni zalog miru u našem regionu.

Umetnički nagradni konkurs “Praznina” bio je otvoren za umetnike/ce iz Srbije i umetničke kolektive u kojima je bar jedan član/ica iz Srbije,  kako bi  kreirali spomenička rešenja kojima bi se pamtio genocid u Srebrenici.

Pobednici/ce umetničkog nagradnog konkursa “Praznina” Mia David i Antonio Grgić (“Šuma”), Boris Petrović (“Srebreni svetionik”), Vladimir Pajić (“Spomen soba / Praznina”) i Milka Kosanović (“Kapija mira”) predstaviće svoje radove, dok će žiri koji su činili Bojan Hadžihalilović, Vladimir Miladinović i Olga Manojlović Pintar obrazložiti svoju odluku.

Projekat “Zagovaranje, artivizam, obrazovanje – nema mesta poricanju genocida u Srebrenici” je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke. Nemačka podržava napore u uspostavljanju participativne kulture sećanja, regionalne saradnje i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije