Inicijativa mladih za ljudska prava na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma 9. novembar želi da podseti da je mržnja u javnom prostoru jedan od pojavnih oblika fašizma protiv koga se moramo boriti. Mržnja u javnom prostoru nije dobrodošla!

U utorak od 16h okupićemo se sa komšijama, prijateljima i svima koji dele antifašističke vrednosti na uglu Njegoševe ulice i ulice Alekse Nenadovića gde će biti uklonjen mural ratnom zločincu. Uz muziku i tople napitke poslaćemo poruku da mržnja nije dobrodošla na ulicama Beograda i Srbije.

Svedoci smo aktivnosti ekstremno desničarskih organizacija uperenih protiv migranata, LGBT+ populacije, i generalno svih neistomišljenika. Srbija kakvu mi želimo nije Srbija u kojoj se veličaju ratni zločinci, napadaju migranti ili osobe drugačije seksualne orijentacije.

Ekstremno desničarske organizacije se kriju iza lažnog patriotizma, koristeći simboliku nacista, fašista i njihovih saradnika. Na to nikada nećemo ostati ravnodušni. Uvek ćemo ukazivati na to i nazivati stvari pravim imenom.

Ovu akciju sa razlogom organizujemo baš 9. novembra. Pojam fašizma je u domaćoj javnosti u velikoj meri obesmišljen, jer se prečesto koristi za diskvalifikaciju neistomišljenika. Ne smemo ispustiti iz vida suštinu fašizma, mržnju prema drugim narodima i društvenim grupama, toliko snažnu i slepu da je sposobna da motiviše na fizičko eliminisanje grupa i celih naroda. Politkama koje raspiruju mržnju moramo stati na put.

Tražimo od institucija da se jasno i nedvosmisleno ograde od svih grupa koje šire mržnju na ulicama i zidovima Beograda i Srbije. Svesni da ekstremno desničarske grupacije imaju u najmanju ruku prećutnu političku podršku i zahtevamo da ona bude povučena i da se njihovom delovanju stane na kraj.

Solidarno i zajednički ćemo biti još aktivniji borbi za mir i regionalno pomirenje bez obzira na sve. Nećemo dozvoliti da ekstremno desničarske grupe gospodare ulicama gradova, da šire strah i mržnju i terorišu svakoga ko im se suprotstavi. 

Skup su podržale brojne organizacija i pojedinci, među kojima su Evropski fond za Balkan, Žene u crnom, Regionalna akademija za razvoj demokratije, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Ženska solidarnost, Fond za humanitarno pravo, Udruženje žena Peščanik, Vojvođanski građanski centar i mnogi drugi.