fbpx

Poziv na predstavljanje izveštaja “Pasivizacija adresa Albanaca u Preševskoj dolini kao diskriminatorna praksa”

12h
23.10.2023 - 23.10.2023
konferencijski centar “Envoy” (Gospodar Jevremova 47, Beograd)

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) vas poziva na predstavljanje izveštaja “Pasivizacija adresa Albanaca u Preševskoj dolini kao diskriminatorna praksa” koje će se održati u Beogradu, u ponedeljak 23. oktobra od 12h u konferencijskom centru “Envoy” (Gospodar Jevremova 47). Predstavljanje izveštaja biće na srpskom jeziku. Na predstavljanju izveštaja govoriće: 

  • Marko Milosavljević, autor i rukovodilac istraživanja i zagovaranja u YIHR Srbija 
  • dr Miloš Rašić, autor i etnolog
  • Relja Pantić,  šef sektora za pritužbe u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

YIHR Srbija je u periodu od jula do septembra 2023. godine sprovela istraživanje u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, sa ciljem da ispita potencijalne diskriminatorne prakse koje se odnose na zloupotrebu Zakona o prebivalištu i boravištu građana iz 2011. godine, posebno fokusirajući se na pasivizaciju adresa građana albanske nacionalnosti. Istraživački tim Inicijative mladih za ljudska prava obavio je četiri terenske posete u Preševskoj dolini, pri čemu su urađena 23 dubinska intervjua sa građanima koji su pogođeni pasivizacijom i 24 dubinska intervjua sa političkim akterima i aktivistima, uključujući predstavnike opština Bujanovac i Preševo, kao i predstavnike Koordinacionog tela Vlade Srbije za tri opštine juga Srbije. 

Prema Zakonu o prebivalištu i boravištu, pasivizacije adresa predstavlja označavanje u evidenciji nadležnog organa odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) da građanin ne stanuje na adresi prijavljenog prebivališta ili boravišta. Predstavnici albanskih političkih partija, predstavnici Nacionalnog saveta Albanaca kao i građani u poslednjih nekoliko godina javno su upozoravali da se pasivizacija adresa sprovodi restriktivno nad građanima albanske nacionalnosti u Preševskoj dolini. Posledice arbitrano sprovedene pasivizacije adresa građana albanske nacionalnosti predstavlja uskraćivanje niza ljudskih prava – od prava na ličnu ispravu, drugih ekonomskih i socijalnih prava do aktivnog i pasivnog biračkog prava. 

U izveštaju su takođe mapirane druge potencijalne diskriminatorne prakse po građane albanske nacionalnosti kao što su zadržavanje građana na graničnim prelazima sa Kosovom, zabrana prikazivanja filmova na albanskom jeziku, nepriznavanje visokoškolskih diploma stečenih na Kosovu kao i nezastupljenost građana albanske nacionalnosti u državnim ustanovama. 

Zbog ograničenog broja mesta, molimo vas da se obavezno registrujete putem ovog linka najkasnije do nedelje, 22. oktobra do 20 h. 

Izveštaj “Pasivizacija adresa Albanaca u Preševskoj dolini kao diskriminatorna praksa” nastao je u okviru projekta “Razotkrivanje diskriminatornih praksi u Preševskoj dolini” koji je Inicijativa mladih za ljudska prava realizovala zajedno sa Odborom za ljudska prava iz Bujanovca uz podršku Fonda braće Rokfeler iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije