fbpx

Poziv na panel diskusiju „Odnos prema genocidu u Srebrenici kao najvažnije političko pitanje”

16h
14.11.2023 - 14.11.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Inicijativa mladih za ljudska prava vas poziva na panel diskusiju „Odnos prema genocidu u Srebrenici kao najvažnije političko pitanje” koja će se održati u Beogradu, 14. novembra u 16h u Endžio Habu (Dobračina 4). 

Od promene vlasti 2000. godine, pa sve do danas, odnos Srbije prema genocidu u Srebrenici je ostalo ključno političko pitanje. Svedoci smo toga da se u medijima svakodnevno relativizuju, zloupotrebljavaju ili negiraju činjenice u vezi sa genocidom u Srebrenici, ali i sama kvalifikacija krivičnog dela. Uzimajući to u obzir, odnos Srbije prema genocidu, ostaje jedna od glavnih kočnica u njenom procesu demokratizacije i stvaranja dobrih odnosa sa susednim zemljama. 

„Negiranje genocida u Srebrenici: Pravci zagovaranja i moguće inicijative”, autorke Jovane Spremo, poslužio je kao povod za organizovanje ove panel diskusije. Cilj ovog rada je da ponudi predloge na koje sve načine različiti akteri mogu da zagovaraju pravne promene, kao i promenu pristupa institucija Republike Srbije i opšte javnosti prema genocidu u Srebrenici. 

Na diskusiji govoriće:

  • Jovana Spremo, autorka izveštaja
  • Sofija Mandić, pravnica
  • Aida Ćorović, aktivistkinja
  • Jelena Jerinić, narodna poslanica

Razgovor moderira programski asistent Inicijative mladih za ljudska prava Petar Đapić.

Panel diskusija „Odnos prema genocidu u Srebrenici kao najvažnije političko pitanje” održava se u sklopu YIHR rođendanske nedelje u okviru koje proslavljamo 20 godina borbe za demokratiju čiji su glavni stubovi istina, mir i dobrosusedski odnosi.

*Ova publikacija je finansirana od strane Evropske unije. Sadržaj publikacije je isključivo odgovornost Inicijative mladih za ljudska prava i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije