fbpx
Održano

POZIV NA JAVNI ČAS: Nove prakse sećanja na genocid u Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) u saradnji sa organizacijama ForumZFD Srbija i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV) poziva mlade srednjoškolce/ke, studente/kinje, aktiviste/kinje, umetnike/ce da u ponedeljak, 23. januara, od 16:00h u prostorijama Endžio Haba, Dobračina 4, prisustvuju javnom času pod nazivom Nove prakse sećanja na genocid u Srebrenici.

Tokom javnog časa Nove prakse sećanja na genocid u Srebrenici mladi će imati priliku da sa istoričarkom Olgom Manojlović Pintar razgovaraju o načinima na koje kultura sećanja može da se izrazi kroz umetnost, kako zakonski okvir definiše način na koji se sećamo prošlosti, kao i da razgovaraju o odnosu države i građana/ki Srbije prema genocidu u Srebrenici.

Javni čas ima za cilj da pokrene razgovor i o posledicama genocida  koji se skoro 30 godina aktivno poriče na svim nivoima, značaju umetnosti za mirovni aktivizam, kao i o praksama koje doprinose pomirenju.

Nakon javnog časa Nove prakse sećanja na genocid u Srebrenici, pobednici/ce umetničkog nagradnog konkursa “Praznina” Mia David i Antonio Grgić (“Šuma”), Boris Petrović (“Srebreni svetionik”), Vladimir Pajić (“Spomen soba / Praznina”) i Milka Kosanović (“Kapija mira”) predstaviće svoje radove, dok će žiri koji su činili Bojan Hadžihalilović, Vladimir Miladinović i Olga  Manojlović Pintar obrazložiti svoju odluku. 

Umetnički nagradni konkurs “Praznina” bio je otvoren  za umetnike/ce iz Srbije i umetničke kolektive u kojima je bar jedan član/ica iz Srbije,  kako bi  kreirali spomenička rešenja kojima bi se pamtio genocid u Srebrenici. 

Ako želimo da živimo u društvu u kome ne postoji realan strah od budućih sukoba i u kome ne vladaju istorijski revizionizam i negiranje činjenica, važno je da radimo na stvaranju okruženja u kome je moguće govoriti o činjenicama o genocidu u Srebrenici, sećati se žrtava i pružati mladima prostor u kome će bez straha da postavljaju pitanja i uče. 

Ukoliko želiš da naučiš više o praksama sećanja koje doprinose pomirenju, registruj se za javni čas Nove prakse sećanja na genocid u Srebrenici ovde, do 23. januara, do 12h. 

Photo // Marijia Janković

KONTAKT OSOBA

Ime i prezime:

Ivana Jovanović