fbpx

Poziv na debatu: “(Propuštena) šansa za sporazum: Potraga za nestalim licima iz rata na Kosovu”

18h
24.01.2023 -
ENDŽIO HAB

Pozivamo vas na debatu “(Propuštena) šansa za sporazum: Potraga za nestalim licima iz rata na Kosovu” koju zajedno organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) i Radna grupa Nacionalnog konventa za Evropsku uniju (NKEU) u Srbiji za poglavlje 35, u utorak 24. januara od 18 časova „Endžio HAB“ (Dobračina 4) u Beogradu. Radni jezik debate je srpski. 

Petar Petković, šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije, u julu prošle godine izjavio je da je apsolutno neprihvatljiv termin “prinudno nestali”, što prema njemu pokazuje nameru zvanične Prištine da “zakoči dogovore i pregovore o nestalima”. Šef komisije kosovske vlade za nestala lica Andin Hoti izjavio je 5. januara da je zvanični Beograd dodao nekoliko paragrafa dokumentu o nestalim licima, koji strane treba da potpišu u okviru Briselskog dijaloga. Prema rečima Hotija, dodavanje paragrafa za cilj ima produžavanje procesa, te je za njega nacrt u ovom obliku neprihvatljiv. 

U vakumu između ostrašćenih izjava predstavnika Beograda i Prištine, srpsko i kosovsko društvo, a pre svega porodice nestalih osoba čekaju istinu i pravdu. Cilj debate je ponudimo odgovore o spornim pitanjima u vezi sa najavljenim nacrtom sporazuma između Srbije i Kosova, kojim bi trebalo da se regulše i unapredi proces potrage za nestalim osobama iz rata na Kosovu. Takođe, debata je još jedna prilika da javnost u Srbiji sagleda probleme iz više perspektiva i čuje rešenja za probleme  u celom procesu, kao što su zakonska i podzakonska regulativa o pitanjima nestalih lica i statusu civilnih žrtava rata u obe zemlje. 

 

Govornice i govornici na debati su: 

 

Nataša Božilović, Resursni centar za nestala lica

Jelena Krstić, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Bekim Bljakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo – Kosovo

 

Moderator: Marko Milosavljević, Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija (YIHR Srbija)

 

Finansirano od strane Evropske unije.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije