Inicijativa mladih za ljudska prava podržava apel Agnes Kalamard, specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija za vansudska pogubljenja, koji je uputila državnim institucijama u Srbiji povodom utvrđivanja komandne odgovornosti u slučaju ubistva braće Bitići tokom 1999. godine.

Podsećamo da je Goran Radosavljević Guri, jedna od osoba koja se povezuje sa ovim ubistvom, u tom trenutku bio je komadant Operativno-poternih grupa (OPG) policije Srbije i nadležan za obuku pripadnika MUP-a u Petrovom Selu. Goran Radosavljević Guri, nakon pada Slobodana Miloševića postaje komandant Žandarmerije, jedinice policije Srbije u kojoj ostaje do 2005. godine. Sjedinjene Američke Države (SAD) su Radosavljeviću zabranile ulazak u zemlju, a Kongres SAD-a insistira na njegovom hapšenju i istrazi ubistva braće Bitići.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istovremeno obećava da će rešiti slučaj i govori kako nema dokaza za hapšenje, dok je Radosavljević član vladajuće Srpske napredne stranke od 2010. godine.

U Petrovom Selu, na lokaciji Nastavnog centra, nakon 8. jula 1999. godine ubijeni su Mehmet, Agron i Ili Bitići. Braća Bitići su bili američki državljani, do tada pripadnici OVK, koji su u junu 1999. godine uhapšeni zbog toga što su porodicama iz Prizrena pomagali da pređu na teritoriju Srbije. Bitići su zbog ilegalnog ulaska u zemlju u Prokuplju osuđeni na 15 dana zatvora, a zatim odvedeni u Nastavni centar u Petrovom Selu, gde su i ubijeni i pokopani. 

O drugim zločinima tokom rata na Kosovu i masovnim grobnicama na teritoriji Srbije, čitajte na ratusrbiji.rs

 

Foto: N1info.com