Platforma “Tri slobode” najoštrije osuđuje privođenje građanskog aktiviste inicijative Odbranimo reke Stare (ORSP) planine Aleksandra Jovanovića Ćute i zahteva da Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno građanima pruži objašnjenje postupanja svojih službi u ovom slučaju.

Saslušanje Jovanovića od strane Službe za borbu sa organizovanim kriminalom (SBPOK) nakon njegovog gostovanja u emisiji “Utisak nedelje” predstavlja najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda. Navodna potreba za prikupljanjem obaveštenja od građanina zbog mogućeg izvršenja krivičnog dela nakon Jovanovićevih najava da će u Beogradu biti organizovan skup pod nazivom „Ekološki ustanak“ i da je u svojoj borbi za zdravu životnu sredinu spreman da blokira i određene saobraćajnice samo su pokriće za otvoreno gušenje sloboda i građanskog aktivizma.

Na ovaj način direktno je ugroženo pravo na slobodu izražavanja, stavljajući ljudima do znanja da mogu snositi pravne posledice zbog iznošenja ličnih stavova i mišljenja. Takođe je ugrožena i sloboda udruživanja, imajući u vidu da ovo nije prvi slučaj, već samo nastavak permanentnog institucionalnog pritiska kojem su  aktivisti inicijative ORSP izloženi već godinama. Imajući u vidu da je cilj ovakvih pritisaka i preventivno odvraćanje od budućeg aktivizma, kao i da je motiv konkretnog privođenja najava masovnog ekološkog skupa, jasno je da je na ovaj način takođe ugrožena i sloboda okupljanja građana, čime se u potpunosti sužava prostor za udruženo delovanje aktivnih građana koji žele da utiču na sve aspekte društvenog života.

Organizacije okupljene oko platforme “Tri slobode” poručuju da Ministarstvo unutrašnjih poslova javnosti duguje objašnjenje zbog čega je Jovanović priveden, a pogotovo zbog kojih okolnosti je prikupljanje obaveštenja od njega sprovedeno od strane Službe za borbu sa organizovanim kriminalom (SBPOK). Imajući u vidu da je javnost poslednjih nedelja preokupirana slučajem hapšenja organizovane kriminalne grupe koja se sumnjiči za izvršenje najtežih krivičnih dela, i čiji su pripadnici takođe saslušavani od strane SBPOK, činjenicom da je upravo ta služba obavila prikupljanje obaveštenja od strane građanskog aktiviste i borca za zdravu životnu  sredinu šalje se poruka da građanski aktivizam može predstavljati ozbiljnu pretnju po bezbednost države.

 

Foto: TV Nova S