fbpx

Panel diskusija “Problem seksualnog nasilja u ratu u Srbiji iz ugla institucija i javnosti

18:30h
07.10.2021 -
Endžio Hab

Pozivamo vas na panel diskusiju na temu seksualnog nasilja u ratu u okviru koje ćemo razgovarati o problemima sa kojima se u Srbiji susreću žene preživele seksualno nasilje u ratu.

 

18.00h – Projekcija filma “Sjećaš li se mene u ropstvu” autorke Ane Manojlović (Radiotelevizija Srbije)

18.30h – Panel diskusija u kojoj učestvuju:

  • Ivana Žanić, Fond za humanitarno pravo
  • Ana Manojlović, Radiotelevizija Srbije, autorka filma “Sjećaš li se mene u ropstvu”
  • Divna Prusac, Nezavisno društvo novinara Vojvodine

    Razgovor će moderirati Sanja Pavlović, Autonomni ženski centar

Srbiji je jedina država u regionu u kojoj su žene koje su preživele seksualno nasilje u ratu i decenijama kasnije nevidljive pred institucijama – one nisu prepoznate niti kao civilne žrtve rata, niti kao žrtve rodno zasnovanog nasilja prema ženama koje zaslužuju posebna prava, podršku i zaštitu.

Razgovaraćemo o tome kako mizoginija, nacionalizam i nerazumevanje traume seksualnog nasilja utiču na iskustva žena koje su preživele silovanje u ratu u krivičnopravnim procesima, ali i kako novinarke i novinari mogu uticati na promenu ovih uslova i drugačiji, pravedniji odnos društva prema ovom problemu.

 

Panel diskusija se organizuje u sklopu Globalnog programa “Pojačavanje glasova žena pogođenih seksualnim nasiljem u ratovima na zapadnom Balkanu – kao doprinos kulturi suočavanja sa prošlošću i pomirenja u regionu” u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom i Ženama u Crnom, a koja se finansira sredstvima Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj a uz podršku medica mondiale i Engagement global.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije