fbpx
Zatvoren poziv

Otvorene prijave za Akademiju „Kosovski čvor”

Nakon više od 23 godine od potpisivanja Kumanovskog sporazuma i završetka rata na Kosovu, tenzije između Srbije i Kosova su i dalje sveprisutne. Pitanje Kosova je i dalje goruća tema u srpskom društvu, uprkos tome što često ne postoje prostori koji bi omogućili otvoreni i demokratski razgovor o ovoj tabu temi.

Iako mladi pokazuju veliku zainteresovanost za pitanje Kosova, njihovi stavovi su često zasnovani na nepotpunim informacijama, uprošćenim slikama prošlosti i predrasudama.

Ovo dovodi do toga da su mladi često nemotivisani da aktivno deluju u procesima koji mogu dovesti do uspostavljanja demokratije, mira i regionalnog pomirenja. 

Kako bismo stvorili prostor u kome se učesnici/ce osećaju bezbedno da otvoreno razgovaraju o Kosovu sa ekspertima iz oblasti medija, istorije, političke teorije, ljudskih prava i međunarodnog prava, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva sve mlade studente/kinje, političare/ke i aktiviste/kinje od 18 do 30 godina iz cele Srbije, da se prijave za Akademiju „Kosovski čvor”, koja će se održati od 1. do 5. decembra u Beogradu

Akademija „Kosovski čvor” je petodnevni edukativni program koncipiran tako da kroz predavanja, radionice, posete i diskusije upozna mlade sa istorijom sukoba na Kosovu, pravnim činjenicama i političkim okolnostima koje oblikuju narative o Kosovu danas. Tokom pet dana programa učesnici i učesnice će moći da kroz razgovor sa drugim učesnicima/cama i ekspertima/kinjama razmene mišljenja i ideje i tako se bolje upoznaju sa činjenicama o istorijskom i političkom kontekstu sukoba Srbije i Kosova. 

Ukupno 30 mladih iz svih delova Srbije će imati priliku da pohađa program koji će voditi stručnjaci/kinje iz društveno-humanističkih nauka, kao i facilitatori/ke obučeni za rad sa mladima. 

Nakon završetka programa, 5 učesnika/ca Akademije će biti izabrano da učestvuje u pisanju Kosovske hronologije 2. Inicijativinu publikaciju Kosovska hronologija (1974-2017) možete pogledati na sledećem linku.

Ako te ova tema interesuje, motivisan/na si da intenzivno radiš za vreme programa i želiš da se uključiš u proces “raspetljavanja kosovskog čvora” – ovo je savršena prilika za tebe

Prijave se vrše putem sledećeg linka. Rok za prijavu je 12. novembar u 17h. Izabrani učesnici i učesnice će biti obavešteni o rezultatu njihovih prijava najkasnije do ponedeljka, 20. novembra u 17h.  

NAPOMENA: Troškove prevoza, smeštaja i obroka za vreme trajanja programa pokrivaju organizatori. 

Ukoliko imate neko pitanje u vezi sa programom, možete nam pisati na mejlove: [email protected] / [email protected]

Realizacija ovog projekta je moguća zahvaljujući ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.