Izložba pozorišnih i filmskih plakata “Priče na 70×100”, autora Ismara Žalice, otvorena je u subotu, 22. aprila u 19:00h u Endžio Habu. Izložba će biti otvorena za posete do 28. aprila svakog dana od 14:00-20:00h, i ulaz je besplatan.

Ismar Žalica, jedno od najprepoznatljivijih imena u oblasti grafičkog dizajna mlađe generacije u BiH, magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu na kojoj danas radi kao Viši asistent u oblasti fotografija, odsek Grafički dizajn. U svojoj dosadašnjoj karijeri svoje radove je izlagao širom regiona i realizovao preko četrdeset projekata u saradnji sa pozorišnim kućama i festivalima, filmskim produkcijama, nezavisnim muzičkim izvođačima. Za svoj rad je nagrađen nizom nagrada i priznanja. 

Na otvaranju su govorili Milica Stefanović (glumica),  Narcisa Cvitanović (Kontakt organzacija), Stefana Bojović (YIHR), i Ismar Žalica.

Ismar Žalica se bavi fotografijom i dizajnom za teatar u vidu vizuelnog identiteta predstava, filmova i  kao i fotografijom muzičke scene u regionu i dizajnu naslovnica albuma nezavisnih izvođača”, izjavila je Milica Stefanović.

“Večerašnja izložba je još jedan u nizu događaja u organizaciji Kontakta u sklopu projekta kulturne razmjene i regionalne saradnje. Svaka kulturna razmjena kreira konstruktivne i zdrave prilike za saradnju”, istakla je Narcisa Cvitanović prilikom otvaranja izložbe.

U vremenu kada sa raznih adresa ponovo stižu pozivi za postavljanje ‘entiteskih ili drugih granica’ unutar Bosne i Hercegovine, kada su javni prostor i zidovi u Srbiji oslikani u liku ratnog zločinca,  mi biramo razmenu znanja i kulturnu saradnju ne kao puka sredstva već kao suštinske elemente za ispunjen život u miru generacija koje danas odrastaju na prostoru zemlje koja se zvala Jugoslavija.

Drugo, naša ambicija od festivala “Dani Sarajeva” do danas ostaje ista – da beogradskoj publici i javnosti u Srbiji predstavimo što više mladih autorki autora i umetničkih kolektiva koji dolaze iz regiona. Bez jugoslovenskog kulturnog prostora nema uslova za razvoj umentičke scene celog regiona. Zato nam je važno da imate prilku da uživate u radovima Ismara Žalice”,  izjavila je Stefana Bojović.

“Želim da upotrijebim svoje plakate (pored izlaganja njih samih) u svrhu nečega čime se bavim otkad sam dobio zadatak za svoj prvi plakat: analizu i pokušaj sistematiziranja kreativnog procesa, zadatak koji sumnjam da ću ikada u potpunosti dovršiti. Izložba predstavlja određeni presjek mog rada i nastojanja da spojim svoja tri afiniteta: pozorište, film i dizajn, i da probam ispričati priču na formatu 70×100”, rekao je Ismar Žalica.  

Izložbu i prezentaciju realizuje udruženje Kontakt iz Sarajeva u okviru CERC projekta regionalne saradnje i kulturne razmene u saradnji sa Kulturocilin, i  Inicijativom mladih za ljudska prava u  Beogradu.