fbpx

Otvorena izložba „Pazi snajper!“ u Beogradu

13.12.2022 - 22.12.2022
Endžio Hab

Ova izložba istoriografski i geografski dekonstruiše “aleju snajpera” kroz široku lepezu muzeološkog diskursa, izveštaje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i izjave očevidaca. Fotografi Ron Haviv, Rikard Larma, Paul Lowe, Enric Marti i Gervasio Sanchez kroz objektiv beleže scene “aleje snajpera” koje su predstavljene na izložbi. Izložbu čini i multimedijalna instalacija Paula Lowe-a, te umetnički radovi domaćih i međunarodnih umetnika kao što su Adela Jušić, Vladimir Miladinović i Paul Coldwell.

„Dovesti ovu izložbu u Beograd trideset godina nakon početka opsade Sarajeva je važan podsetnik da ratni zločini ne smeju ostati nepriznati i nekažnjeni, princip koji je i danas istinit kao i tada sa aktuelnim napadima na civile u Ukrajini od strane ruskih snaga”, izjavio je Paul Lowe prilikom otvaranja izložbe . 

“Ovo je jedna od tema koja nažalost priča o svakodnevnici građana tokom opsade Sarajeva”, istakla je Elma Hašimbegović.

Nataša Govedarica naglasila je da je “od iznimnog značaja baviti se onim šta ova izložba direktno i indirektno ukazuje”.

U okviru beogradske postavke premijerno je predstavljen rad “SNAJPER” Vladimira Miladinovića, umetnika iz Beograda, zasnovan je na dokumentu iz arhive Haškog tribunala o snajperskoj kampanji smrti. Reč je o balističkom izveštaju korištenom tokom sudskog postupka protiv generala Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomira Miloševića. Izveštaj analizira incidente tokom opsade Sarajeva u periodu 1994/1995. g. nad civilnim žrtvama stradalim od snajperskih napada. 

Istraživanje i produkcija izložbe ostvarena je kroz podršku grant Balkanske istraživačke mreže (BIRN). Predstavljanje izložbe u Beogradu omogućio je forumZFD Srbija u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava. Izložbu je podržao i University of the Arts London.

Nakon svečanog otvaranja, u utorak, 13. decembra, izložbu ćete moći da posetite, svakog dana od 14-20h, sve do četvrtka 22. decembra 2022. godine.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije