fbpx
Održano

Otvoren poziv za prijave na “Drinsku letnju školu 2023”

Ako nisi siguran/na da imaš dovoljno informacija o ratu u Bosni i Hercegovini i želiš da saznaš više, ali nemaš sa kim da razgovaraš o tome – onda je ovo program za tebe! Na obali reke Drine, koja se često navodi kao simbol podela, razgovaraćemo o činjenicama, pravu, pravdi, politici i miru. 

Nakon uspešno završene prve Drinske letnje škole u julu prošle godine, gde smo okupili 30 mladih ljudi i razgovarali o važnosti mirovnog aktivizma i suočavanja sa prošlošću, nastavljamo sa ovogodišnjim izdanjem škole. “Drinska letnja škola” predstavlja četvorodnevni program koji ima za cilj da kroz niz interaktivnih predavanja, radionica, projekcija filmova i poseta učesnice/ke upozna sa činjenicama koje se tiču ratne prošlosti sa fokusom na najmasovnija kršenja ljudskih prava na području Bosne i Hercegovine u periodu od 1991. do 1995. godine. 

Kroz četvorodnevni program “Drinske letnje škole” učesnice i učesnici imaće priliku da razgovaraju i saznaju više o političkom kontekstu devedesetih godina, pravnim kvalifikacijama zločina, deportacijama civila iz zaštićenih zona, seksualnom nasilju u ratu, medijskom izveštavanju tokom devedesetih godina, storytelling-u, kao i o mirovnim praksama. Učesnici i učesnice programa imaće priliku i da posete Memorijalni centar “Potočari – Srebrenica” u Bosni i Hercegovini.

Za učešće na programu, možete se prijaviti ovde, a rok za prijave je 15. maj do 15h. 

Program počinje uvodnim javnim predavanjem 2. juna u Beogradu, odakle se organizovanom prevozom putuje u Bajinu Baštu gde će se održati veći deo programa.

Izabrani učesnici/ce organizovaće samostalno put do i od Beograda, a putni troškovi će im biti refundirani u celosti. Svi prijavljeni kandidati/kinje biće obavešteni o rezultatima procesa selekcije 19. maja do kraja dana.

 U slučaju da imate neko pitanje, možete pisati na email adresu: [email protected] 

 

Drinska letnja škola deo je projekta Zagovaranjem, artivizmom i obrazovanjem do zaustavljanja poricanja genocida i jačanja procesa pomirenja. Projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke. Nemačka podržava napore u uspostavljanju participativne kulture sećanja, regionalne saradnje i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.

 

Finansirano od strane Evropske unije.

KONTAKT OSOBA

Ime i prezime:

Ivana Jovanović