fbpx

Otvaranje izložbe Muzeja ratnog djetinjstva – Priče o ratovima iz ugla dece po prvi put u Beogradu

19h
28.03.2022 - 10.04.2022
Endžio Hab
Inicijativa mladih za ljudska prava te poziva na otvaranje izložbe „Muzeja ratnog djetinjstva”, prvog svetskog muzeja iz Sarajeva koji se bavi isključivo pričama o ratu iz perspektive deteta, koje je zakazano za ponedeljak, 28.mart u 19h u Endžio Habu, Dobračina 4.
 
Priče dece iz kolekcije ovog jedinstvenog i višestruko nagrađivanog Muzeja biće predstavljene prvi put beogradskoj javnosti u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava Srbija. Izložba je posvećena svoj deci čije je detinjstvo obeležio rat.
Na izložbi će biti predstavljen deo muzejske kolekcije koji uključuje priče iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, kao i priče dece iz Sirije, Avganistana, Iraka, koja borave u kampovima u BiH i Srbiji, te priče iz Ukrajine koje je Muzej prikupio u okviru istraživačkih aktivnosti. U Beogradu će po prvi put biti predstavljeni predmeti i kratke video priče koje govore o iskustvima dece tokom bombardovanja 1999.godine.
 
Ovom prilikom pozivamo i sve ljude čije detinjstvo su obeležili ratovi devedesetih ili neki drugi ratovi, a imaju živa sećanja ili uspomene, da donesu i doniraju muzejskoj kolekciji sopstvene eksponate/predmete i podele svoju priču koja ih asocira na taj period života. Donirani eksponati i priče postaće deo stalne kolekcije bosanskohercegovačkog Muzeja ratnog djetinjstva koji istražuje i izlaže širom sveta.
 
Muzej ratnog djetinjstva kontinuirano radi na dokumentaciji iskustva odrastanja obeleženog ratom, pa njegova kolekcija danas sadrži više od 5.000 eksponata i preko 300 sati snimljenih svedočenja iz 15 različitih ratova.
 
U Beogradu će povodom otvaranja boraviti osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović i direktorka kancelarije Muzeja u Ukrajini dr Julija Skubitska (Iuliia Skubytska). Izložba će biti dostupna i na engleskom jeziku, a posetioci sa decom će na raspolaganju imati posebne interaktivne vodiče prilagođene deci.
 
Izložba će biti otvorena za sve posetioce u periodu od 29. marta do 10. aprila, svakoga dana od 12h do 20h.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije