fbpx

Otvaranje izložbe: BREAKING FREE 12. OKTOBAR 18h ENDŽIO HAB

12:00-20:00
12.10.2022 - 22.10.2022
ENDŽIO HAB

Veliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na otvaranje izložbe BREAKING FREE o deci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovini koja će se održati 12. oktobra 2022. u 18:00h, u Endžio Habu (Dobračina 4).

Izložba BREAKING FREE inspirisana je borbom i snagom dece rođene zbog rata i njihovih majki koja traje skoro tri decenije. Dosadašnja borba je trajala u tišini pod velom stigme i diskriminacije, ali danas, zajedničkim snagama, zajedničkim glasom odlučili/e su izaći i progovoriti o tami u kojoj su živeli/e i u kojoj mnogi/e još uvek žive.

Stalna normativna i praktična marginalizacija dece rođene zbog rata i njihovih majki u post-konfliktnim društvima značajna je prepreka održivom i inkluzivnom miru, pomirenju i tranzicionoj pravdi. Procesi tranzicione pravde koji ne prepoznaju i ne provode prava dece rođene iz seksualnog nasilja ne mogu ispuniti svoje ciljeve koji uključuju istinu, pomirenje, odgovornost i reparacije. Poricanje prava dece rođene iz seksualnog nasilja nepomirljivo je sa normativom ljudskih prava na univerzalnost. Lična iskustva dece odraz su političkog i društvenog sistema u mirnodopskom periodu, koji je već postojeću traumu odlučio produbiti patrijarhalno-opresivnim alatima. Priče dece rođene zbog rata nam pomažu da se suočavamo sa prošlošću, sa samima sobom i daju nam motivaciju da dijalogom gradimo bolju i sigurniju budućnost.

Ova izložba je posebno veliki poduhvat za djecu rođenu zbog rata, jer kroz nju nekoliko članova/ica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ po prvi put izlazi u javnost sa svojom pričom. Izložba BREAKING FREE naglašava solidarnost, empatiju, slobodu, jednakost i izbor. Deca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja jasno izražavaju svoj identitet „deteta svoje majke„, nikada nisu i nikada neće biti „deca neprijatelja„. Naše majke, sve osobe preživele ratno seksualno nasilje nisu krive za to!

Idejni koncept izložbe razvile su Ajna Jusić i Mirna Omerčaušević, dok je autor fotografija i video rada Sakher Almonem, sirijsko-francuski umjetnik, rođen 1986. godine. Nakon 12 godina profesionalne plesne karijere u Siriji, Francuskoj i Austriji, počeo se baviti scenskom fotografijom. Inspiracija za ovu izložbu rodila se kada ga je Darrel Toulon (The Alpha Group) pozvao da učestvuje u projektu „In the name of the father“/„U ime oca“ koji je organizovan u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla.

Izložba se sastoji iz tri dela: Prvi deo izložbe su portreti dece rođene zbog rata, članova/članica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“, te njihovih majki koje su im pružile podršku fotografišući se s njima. Drugi deo izložbe čine portreti umetnika/ca koji/e su pričali/e priče dece rođene zbog rata na pozornici Narodnog pozorišta u Tuzli. Treći deo je video projekcija koja rezimira celokupnu izložbu, za koji je originalnu muziku radio Norbert Wally (Autorska pjesma „Karma Baza“; Izvode: Norbert Wally i Clara Luzia).

Organizatori/ke izložbe u Beogradu su Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Žene u crnom i Autonomni ženski centar. Izložba ostaje otvorena do 22. oktobra, a posete su moguće svakim danom od 12:00h do 20:00h.

Koncept transformacije doživljene traume u umjetnički prikaz BREAKING FREE slijedio je princip dijaloga na svim razinama. Centralna promena je bila stvaranje sigurnog prostora u kojem su deca stvarala temelj poverenja prema društvu. Iz toga je izrasla spremnost dece rođene zbog rata da se zajedno suoče sa širokom publikom, te motivišu društvo na dijalog sa svojim pričama. Izložbom želimo otvoriti prostor za uvid vlastitih odgovornosti u kontekstu posledica rata i seksualnog nasilja. Krucijalno je da u mirnodopskom periodu građani osveste sopstvene diskriminatorne prakse koje mogu dodatno otežati već tešku borbu sa nepravdom na prostorima bivše Jugoslavije.

Izložba BREAKING FREE  u Beogradu deo je Globalnog programa “Jačanje glasova žena pogođenim ratnim seksualnim i rodno zasnovanim nasiljem na Zapadnom Balkanu – Za kulturu priznavanja i pomirenja” koji Incijativa mladih za ljudska prava organizuje u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom i Ženama u crnom, a koja se finansira sredstvima Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, i uz podršku medica mondiale i Engagement Global.