Povodom osamnaeste godišnjice ubistva dvojice vojnika, a u znak solidarnosti s njihovim porodicama, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava organizuju 5. oktobra u 9:00 komemorativni skup u crnini i ćutanju ispred kasarne „Karaš“ u Topčideru. Istog dana organizujemo u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu od 11:00 do 11:30 protestno stajanje pod sloganom „Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“

Navršava se osamnaest godina od ubistva vojnika-pripadnika Gardijske brigade Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića. Oni su ubijeni na straži 5. oktobra 2004. u krugu topčiderske kasarne u neposrednoj blizini vojnog objekta „Karaš“. Ni danas, nakon 18 godina od zločina država nije pogledala istini u oči i nije javno priznata čak ni mogućnost da su vojnici pre smrti videli tada najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Ustavni sud je 2013. godine naložio Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu da se sprovede efikasna i na zakonu zasnovana istraga. Međutim, Tužilaštvo ne poštuje tu odluku i postupak je još uvek u predkrivičnoj fazi. Porodice ubijenih gardista su se sastale sa A. Vučičem (2016.), nakon čega je Vlada Srbije je donela odluku o osnivanju komisije za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za ubistvo gardista. Komisija se nikad se nije sastala i nije ništa uradila! Advokati ubijenih gardista uložili su žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog nesprovođenja nove istrage po presudi Ustavnog suda iz 2013. godine.

Od državnog vrha (u prvom redu od ministarstava policije, odbrane i pravde) i ovom prilikom zahtevamo:

  •         Da se odmah prekine sa opstrukcijom istrage ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića;
  •         Da se saopšti prava istina i o ubistvu vojnika, kao i o skrivanju Ratka Mladića u objektima Vojske Srbije. To je jedini način da se Srbija odmakne od ratne prošlosti i zločina počinjenih u njeno ime;
  •         Da nadležne institucije kazne sve naredbodavce i počinioce zločina u Topčideru i da se obezbedi pravda za porodice žrtava!

I ovom prilikom zahtevamo da se prestane s politikom nekažnjivosti zločina, kako zločina u ratu, tako i zločina u miru!

 

Obeležavanje godišnjice ubistva gardista na Topčideru Foto: Srđan Iiić