Devetoro mladih iz Srbije i Kosova učestvovalo je na dvodnevnom sastanku 21. i 22. oktobra 2023. godine u Beogradu, na kome su radili na idejama i materijalima koji će biti deo kampanje protiv uvredljivog i diskriminatornog govora u javnom prostoru, a koja će biti sprovedena u sklopu kampanje Hack the Hate.

Uz ekspertsku mentorsku podršku, mladi su analizirali slučajeve govora mržnje koji se mogu naći u medijima i na društvenim mrežama, i razgovarali su o tome kako da ove konkretne slučajeve adresiraju u procesu kreiranja sadržaja za društvene mreže.

Kampanja ima za cilj suprotstavljanje narativima koji podstiču nasilni govor i širenje govora mržnje, te stoga i nosi naziv Hack the Hate, i ona je zajednički proizvod ove grupe mladih. Ovaj prvi u nizu susreta iskorišćen je i za snimanje video materijala koji će biti deo kampanje i koji će se baviti predrasudama i stereotipima koje imamo o “drugom”.

“Ovaj susret mi je bio važan jer sam započela jednu važnu temu sa novim mladim ljudima koji su motivisani da ovaj svet učine boljim”, rekla je jedna od učesnica ovog projekta.

Projekat Hack the Hate šestomesečni je projekat koji sprovodi Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i realizuje se uz podršku Peaceful Change Initiative