Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) zahteva da pravosudni organi krivično procesuiraju, a izvršna vlast nedvosmisleno osudi postupke Vjerice Radete, kao i Vojislava Šešelja koji na najgnusniji način nipodaštavaju žrtve i vređaju porodice žrtava javnim negiranjem genocida u Srebrenici.

Takav izraz zla ove nedelje sumiran je u tvitu Vjerice Radete od ponedeljka, koja je likujući nad smrću Hatidže Mehmedović, predsednice Udruženja Majki Srebrenice, ponovila stare radikalske mantre da je pomenuto udruženje “biznis udruženje”, a sinovi i muž preminule Hatidže zapravo živi ljudi bez obzira što su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u nekoliko masovnih grobnica.

Shodno tome, Inicijativa ostaje pri svojim ranijm zahtevima. Od Narodne skupštine i narodnih poslanika zahtevamo:

  • Prestanak poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju u Skupštini kao osuđenom ratnom zločincu;
  • Prestanak svih funkcija Vjerici Radeti i prestanak mandata u Narodnoj skupštini;
  • Izmenu Deklaracije o Srebrenici tako da se zločini u Srebrenici nazovu pravom pravnom kvalifikacijom – genocid;
  • Izmenu stava 5, člana 387. Krivičnog zakonika Srbije tako da se ne mogu negirati ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid na osnovu presuda svih međunarodnih sudova uključujući i aktuelne ali i rad Niberškog suda, a ne samo na osnovu pravnosnažnih presuda suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda.

Od Republičkog javnog tužilaštva zahtevamo pokretanje krivičnog postupka protiv Vjerice Radete i Vojislava Šešelja na osnovu izjava i medijskih istupa od početka 2018. godine posebno imajući u vidu tvit Vjerice Radete od 23. jula, kao i učešće Vojislava Šešelja u emisji Ćirilica na Happy televiziji pod nazivom “Istina i mit u Srebrenici – 23 godine kasnije” od 9. jula 2018. godine.

Od predsednika Srbije Vučića i predsednice Vlade Brnabić zahtevamo da jasno kažu da li podržavaju zlo poput izrečenog u tvitu Vjerice Radete ili da izraze poštovanje prema borbi porodica žrtava za istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici, koju je do poslednjeg dana vodila Hatidža Mehmedović. Trećeg puta ovde nema. Ćutanje ili ignorisanje ove pojave nisu ilustracija nikakve neutralnosti već prećutna podrška koja se glasno čuje i dodatno otvara put za glorifikaciju zločina i nekažnjivost zločinaca.

Iako su ovaj čin osudili ministar u Vladi Rasim Ljajić, čija stranka je predložila i ulicu u Novom Pazaru u znak sećanja na Hatidžu Mehmedović, zatim ministarka Zorana Mihajlović i predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković, smatramo da osudu nipodaštavanja žrtava mora pratiti nedvosmislena osuda od strane predsednice Vlade Ane Brnabić, kao i od predsednika Srbije Vučića, koga je  u Srebrenici 11. jula 2015. godine dočekala upravo Hatidža Mehemedović i simbolično mu okačila Srebrenički cvet kao simobl sećanja na žrtve. Izostanak hitne reakcije Tužilaštva, ministarke pravde, kao i predsednice Vlade i predsednika Republike iskoristio je u petak Vojislav Šešelj da izrelativizuje tvit Radete, a zatim nazove pogrdno Majke Srebrenice “krmačama” i  najavi da će se “žustro boriti protiv opoziva Radete”.  

Inicijativa pozdravlja predlog poslanika Demokratske stranke koji zahtevaju razrešenje Vjerice Radete sa mesta potpredsednice NSRS zbog iskazanog govora mržnje, kao i zahtev poslanika LDP-a za neodržavanje sednica Parlamenta dok Radeta ne podnese ostavku ili bude razrešena  svih funkcija u Parlamentu. Takođe, Inicijativa podržava zahteve Beogradskog centra za ljudska prava i Žena u crnom da se Radeta krivično goni zbog izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i rasne i druge diskriminacije. Podsetimo da Vjericu Radetu i Petra Jojića nakon tri godine bežanja od pravde uprkos raspisivanju međunarodne poternice, čeka suđenje zbog optužbi zato što su pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dva svedoka pri suđenju Vojislavu Šešelju. Odlukom Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) slučaj je predat na procesuranje pravosudnim organima Srbije ali se čeka konačna odluka MMKS-a na žalbu tužilaštva koje se usprotivilo suđenju u Srbiji.

Međutim, ovaj tvit kao i niz istupa Vojislava Šešelja nije pokazao samo govor mržnje već govor mržnje kao sredstvo za negiranje genocida u Srebrenici, što je i dalje normalnost u javnom diskursu Srbije jer je član Krivičnog zakonika koji bi trebalo da sankcioniše negiranje i odobravanje ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida u ovom slučaju neprimenjiv s obzirom da se ne poziva na presude Haškog tribunala (ICTY/ MKSJ) koji je u 14 slučajeva utvrdio genocid u Srebrenici.

Inicijativa podseća da pomenuti tvit Vjerice Radete nije izolovani incident već vrhunac kampanje koju Srpska radikalna stranka predvođena Vojislavom Šešeljem vodi od nastanka stranke ali posebno od 11. aprila ove godine, od kada je Šešelj pravosnažno osuđeni ratni zločinac, te on i njegova stranka koriste svaku priliku (od Hrtkovaca, Festivala “Miredita-dobar dan”, revizije postupka ubicama premijera Đinđića, komemeracije Srebrenice, presude za pobunu JSO) da ponovo afirmišu politiku zločina u srpskom društvu koristeći se govorom mržnje kako bi negirali počinjene ratne zločine. Ono što još više zastrašuje od ovakvih postupaka radikala jeste prećutna podrška vladajuće koalicije koja ili ćuti u tonu Vulinovog “tihog ponosa” ili mlako i sporadično reaguje.

Nasprot tome, zahtevamo jasnu osudu aktuelne izvršne vlasti za ratne zločince i negatore ratnih zločina, a pravi test potvrde da su se predstavnici vlasti  odmakli od “Bulevara Ratka Mladića” mora biti osuda politike osuđenog zločinca Vojislava Šešelja povodom tvita eksponenta takve politike, Vjerice Radete.