Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) osuđuje napad na dvojicu članova tehničkog osoblja zagrebačkog Teatra ITD (&TD), koji se dogodio u ranim jutarnjim časovima u utorak 20. decembra u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture za 2022.godinu.

Zahtevamo od MUP-a Srbije i tužilaštva da postupaju u skladu sa zakonom, dok od Ministarstva kulture, ministarstva turizma i omladine i ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Srbije tražimo jasnu osudu ovog etnički motivisanog napada i konkretne korake ka institucionalnom suzbijanje ovakve vrste nasilja. 

Prema objavi umetničkog udruženja “Arterarij”, nakon izvedene predstave “Bura”  na “Synergy World Theater” festivalu Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz u noći s ponedeljka na utorak izvršen je fizički napad na tehničko osoblje ekipe. Nekoliko mladića vikali su “Ustaše, što ste došli?” dok su ih tukli. Dva člana ekipe zbrinuta su u novosadskoj bolnici i napad je prijavljen policiji. 

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je napad izvršen od strane mladih ljudi koji su u Srbiji decenijama izloženi velikim količinama verbalnog nasilja i govora mržnje u javnom prostoru, promociji netrpeljivosti prema građanima susednih zemalja i neadekvatnoj edukaciji o sukobima iz prošlosti. Zadatak svih predstavnika države je da javnim istupima i konkretnim akcijama pokažu da u Srbiji nema mesta za etnički motivisano nasilje i da je vreme da se uzroci ovakve vrste nasilja otklanjaju sistemski a ne situaciono.

Etnički motivisani napadi direktna su posledica nekažnjivosti nasilja, govora mržnje i širenja straha i netrpeljivosti prema manjinskim grupama u medijima, kao i višegodišnje normalizacije javnog govora u kome se pripadnici manjinskih grupa ili/i etničkih grupa za koje se vezuju istorijski konflikti, nazivaju pogrdnim imenima. Kao organizacija koja se 19 godina bavi mirovnim aktivizmom i zbližavanjem mladih iz regiona, tražimo od predsednice Vlade, ministara i predsednika Republike čija je obaveza ne samo da osude ovakve napade, da promene retoriku i politiku države prema manjinskim i marginalizovanim grupama koje su neretko na meti fizičkih napada. 

Da podsetimo, od 1. januara 2017. do 16. februara 2022. godine sudovi u Srbiji osudili su 21 osobu za podsticanje na nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost, nalazi su analize BIRN-a iz aprila ove godine. Prema analizi, osam osoba je dobilo uslovne kazne, za sedam je izrečena kazna od tri meseca do godinu dana dok je četvoro osuđeno na kućni pritvor, a za dve osobe su izrečene neodređene dodatne mere. 

Uprkos našim reakcijama, još uvek nema procesuiranja u slučaju etnički motivisanog linča na Mirka Vičevića, kao ni i u slučaju zastrašivanja Bošnjaka u Sandžaku iz januara ove godine. Disciplinsko i krivično sankcionisanje policajaca iz Priboja koji su pevali  “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice” izostalo je uprkos formiranju radne grupe ministarstva i obećanjima predstavnika izvršne vlasti.