Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) najoštrije osuđuje brutalan napad na dvojicu mladića albanske nacionalnosti od kojih je jedan u životnoj opasnosti. Zahtevamo hitnu istragu od policije i tužilaštva kao i procesuiranje odgovornih, a od grada Novog Sada, izvršne vlasti AP Vojvodine kao i republičke vlade zahtevamo da se javno oglase i osude ovakve napade.

Podsetimo,  u noći između subote i nedelje u Futoškoj ulici, na taksi stanici ispred Ruleta “Gaja”, dva mladića albanske nacionalnosti G.B. i Č.M, obojica 1999. godište, napala je “za sada nepoznata grupa od četiri osobe, bez ikakvog vidljivog povoda, sem što su međusobno razgovarali na albanskom jeziku”, navela je saopštenju Matica Albanaca u Srbiji, a koje je preneo N1.

Č.M, ima teške povrede: prelom kostiju glave i izliv krvi u mozak. Operisan je u Kliničkom centru Vojvodine i njegov život je u opasnosti. Drugi mladić takođe ima teške povrede, ali njegov život nije u opasnosti, navodi se u saopštenju.

Inicijativa apeluje na državne organe da se- pored procesuiranja odgovornih za napad- moraju  javno oglasiti i osuditi svaki ovakav napad prema pripadnicima manjinskih zajednica. Inicijativa će pratiti ovaj slučaj i kontinuirano obaveštavati javnost o tome.

Fotografija (izvor): N1