fbpx

Mladi i odnos prema prošlosti: Razgovor sa Marčelom

16h
03.11.2023 - 03.11.2023
kafe bar 16 (Cetinjska 15a, Beograd)

Inicijativa mladih za ljudska prava i Fondacija “Hajnrih Bel” pozivaju mlade od 18 do 30 godina na promociju poslednjeg broja časopisa “Perspectives Southeast Europe” i razgovor o interesovanju mladih za oružane konflikte iz prošlosti, pomirenje, kao i o tome koliko i na koji način nerešena pitanja iz prošlosti utiču na sadašnjost i budućnost. Razgovor će se održati 3. novembra od 16:00 u kafe baru 16 (Cetinjska 15a).

Razgovor će voditi Marko Šelić Marčelo, muzičar i pisac koji godinama sarađuje sa kolegama i koleginicama iz regiona i tokom svoje karijere otvoreno govori o problemima iz prošlosti pozivajući mlade da kritički razmišljaju.

Broj mesta je ograničen, i prijave za učešće su neophodne. Za učešće se možete prijaviti putem formulara koji se nalazi ovde.

Ovaj razgovor je ujedno i promocija časopisa “Perspectives Southeast Europe”, u izdanju Fondacije “Hajnrih Bel”. Novo izdanje ovog časopisa okupilo je autore i autorke koji su pisali o suočavanju sa prošlošću u regionu, razmatrajući načine na koje bi ovaj proces mogao da doprinese jačanju veza između država nastalih raspadom SFRJ, kao i njihovom pristupanju Evropskoj uniji.

Razgovor je ujedno i reakcija na rašireno mišljenje da mladi nisu zainteresovani za prošlost i da ne treba da se bave događajima tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Sa druge strane, često je prisustvo nacionalističkih stavova kod mladih, ali i spremnost na kritičko promišljanje i učenje. Kroz ovaj razgovor želimo da postavimo pitanja zašto mlade nešto zanima ili ne zanima, šta ih motiviše da uče o prošlosti i da li vide potrebu da se bave pomirenjem.

 Finansirano od strane Evropske unije i Fondacije “Hajnrih Bel”.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije