Ministar Zoran Đorđević, izjavio je danas da “Iz Srbije i od strane Srba niko nikada nije proteran, a kamoli zatvaran i ubijan zbog svoje različitosti, a to nije ni u našoj političkoj tradiciji”, prilikom komemoracije žrtava stradalih u Jajincima za vreme II svetskog rata.

Ova izjava, osim što je neistinita, predstavlja uvredu za sve žrtve Miloševićevog režima 90ih i njegovih saboraca i saveznika, na prostoru cele bivše Jugoslavije. Kao ministar u okviru čijeg portfelja je i briga o civilnim žrtvama rata, ova uvreda ima i posebnu težinu.

Gotovo ceo politički, vojni i policijski vrh Srbije osuđen je pred Tribunalom u Hagu za kampanju zločina i etničkog čišćenja nad kosovskim Albancima. Vojislav Šešelj osuđen je pred istim sudom za zločine protiv čovečnosti u Hrtkovcima, u Vojvodini, odakle su proterivani građani hrvatske nacionalnosti, dok su dokumentovani brojni etnički zločini u Sandžaku za vreme rata koji nemaju sudske epiloge.

Ono što Srbija nikada nije uradila, i što očigledno nije deo njene savremene političke tradicije, jeste izvinjenje žrtvama zločine počinjene na Kosovu, u Vojvodini i Sandžaku, reparacije žrtvama i sudsko procesiuranje odgovornih zločinaca.

Inicijativa mladih za ljudska prava poručuje ministru Đorđeviću da je jedini način da se politička tradicija današnje Srbije vrati u kontinuitet sa antifašističkom borbom iz 2. svetskog rata suočavanje i otvoreno priznavanje počinjenih zločina devedesetih, jasan raskid sa ratnom politikom, procesuiranje odgovornih za činjenje ratnih zločinaca, poštovanje i javna izvinjenja žrtvama.