fbpx
Zatvoren poziv

Konkurs za istraživače/ice na programu “Srbija u ratu”

Gotovo svakodnevno imate priliku da čujete nešto o ratovima koji su se vodili na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina 20. veka. Dok u javnosti nema mesta za utvrđene činjenice a umesto njih, nude vam se narativi bazirani na negiranju zločina, slavljenju ratnih zločinaca kao heroja, postoji potreba za tačnim i preciznim informacijama. Da li možete da se setite gde bi takve informacije mlada osoba mogla da nađe i da pročita? Ako ne možete da se setite ničeg više osim sajtova organizacija ili institucija koje se bave tom tematikom, ne brinite, upravo zato smo raspisali ovaj konkurs.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) poziva studente od 18 do 30 godina iz Srbije da se prijave za učešće na istraživanju pod nazivom “Srbija u ratu”. Cilj istraživanja je kreiranje tekstualnih sadržaja koji će biti dostupni na online obrazovnoj platformi koja će javnosti na kreativan način predstaviti ratne operacije i ratne zločine koji su počinjeni van teritorije Srbije, a u kojima su učestovale jedinice pod kontrolom vlasti u Srbiji u periodu od 1991. do 1999. godine.   

Po ugledu na naš sajt Rat u Srbiji, vidimo potrebu za dodatnom edukativnom platformom gde će mladi ljudi moći da jednostavno dođu do tačnih informacija o učešću Srbije u ratovima tokom devedesetih. Istraživači/ce će tokom rada na programu imati priliku da nauče i savladaju veštine pretrage baze podataka (kao što su baze Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu), prikupljanja relevantne dokumentacije i kreiranja tekstualnih sadržaja. Tokom tri meseca istraživačkog rada, studenti/kinje će imati mentorsku podršku i imaće priliku da zajedno sa YIHR posete neobeležena mesta stradanja u Srbiji. Izabrani studenti će dobiti mesečnu stipendiju za istraživački rad.  

Ako vas ova tema interesuje, motivisani ste da intenzivno radite za vreme programa i želite da se uključite u proces stvaranja platforme “Srbija u ratu” – ovo je savršena prilika za vas!
Možete se prijaviti putem ovog linka.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI ZA UČEŠĆE?
Studenti 18-30 godina koji su motivisani, interesuje ih ova tema, i spremni su da joj posvete pažnju koju zaslužuje.

Prijave su otvorene od 01.03. i traju do 25.03.2024. godine

Za sva dodatna pitanja, možete se obratiti:
[email protected]

*Finansirano od strane Evropske unije.

KONTAKT OSOBA

Ime i prezime:

Vanja Đurđić