fbpx

Konferencija “Komemoracije ratova 1990-ih tokom 2021. godine”

11h
24.01.2022 - 30.01.2022
Online događaj - Zoom aplikacija

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) vas poziva na predstavljanje nalaza  regionalnog izveštaja i priručnika o komemoracijama rata i ratnih zločina u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Crnoj Gori od januara do oktobra 2021. godine koje će se održati u ponedeljak, 31. januara od 11:00 na Zoom platformi. 

Da biste se prijavili popunite kontakt formu ovde.

Dve publikacije predstavljaju rezultat monitoringa komemorativnih praksi posvećenih ratnim sukobima tokom 1990-ih koje su organizovale državne institucije, udruženja žrtava i organizacije civilnog društva tokom 10 meseci protekle godine. 

Tokom 2020. godine pomak u zajedničkom komemoriranju žrtava zločina u okviru operacije “Oluja” od strane hrvatskih i srpskih političkih lidera činio se kao podstrek i da se u drugim zemljama regiona komemoracije izmeste iz dominantnih etnonacionalističkih monopola i samoviktimizacije.  O tome kako su se komemorativne prakse koje se odnose na ratni raspad Jugoslavije i ratne zločine odvijale u Srbji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Crnoj Gori u prethodnoj godini, razgovaraće sa vama Kaltrina Fejzullahu (YIHR Kosovo) i Marko Milosavljević (YIHR Srbija). 

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, na Zoom platformi. Ukoliko želite da učestvujete u razgovoru, postavite pitanje ili prokomentarišete nalaze iz publikacija, molimo vas da se prijavite ovde. 

Konferencija “Komemoracije ratova 1990-ih tokom 2021. godine” deo je zajedničkog projekta “Osnaživanje pomirenja” koju sprovode YIHR Srbija, YIHR Bosna i Hercegovina, YIHR Kosovo i YIHR Crna Gora uz podršku Balkanske mreže za razvoj civilnog društva (BCSDN) i Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (SIDA). 

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije