Inicijativa i Moja inicijativa su i ovog 25. maja posetili Tuzlu, gde je održana komemoracija žrtvama zločina na tuzlanskoj Kapiji. Pod sloganom “Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo”, Inicijativa svake godine organizuje posetu Tuzli na godišnjicu ovog stravičnog zločina.

25. maja 1995. godine Vojska Republike Srpske ispalila je sa položaja na planini Ozren granatu na tuzlansku Kapiju koja je bila poznato mesto susretanja mladih u Tuzli. U ovom zločinu ubijena je 71 mlada osoba. Prosek godina ubijenih bio je 23, a najmađa žrtva imala je samo dve godine. Za ovaj zločin osuđen je Novak Đukić, koji se trenutno nalazi u Srbiji i izbegava izdržavanje zatvorske kazne.

Aktivistkinja Moje inicijative, Jana Vujić, izjavila je u Tuzli da je aktivistima i aktivistkinjama važno da svakog 25. maja budu u Tuzli, sa građanima i građankama ovog grada. “Važno je da odamo počast našim vršnjacima koji su ubijeni na ovaj dan. Važno je da ih se danas setimo, ali ono što nas pokreće da svake godine budemo ovde je odgovornost. Mi smo kao mladi danas odgovorni za ono kako će nam sutra biti. Način na koji se mi odnosimo prema ovakvim zločinima će postaviti temelje buduće saradnje i povezivanja mladih u regionu,” rekla je Vujić.