fbpx

Ko je Bosanska devojka? Razgovor sa Šejlom Kamerić

18h
11.06.2021 -
Poslednji rat koji se odigrao na prostorima bivše Jugoslavije okončan je pre više od 20 godina. Međutim, borba protiv negiranja zločina i zaborava i dalje traje. Jedan od načina suprotstavljanja nacionalističkim narativima koji pažnju sa žrtava i preživelih skreću na one koji su zločine činili jeste i umetnost. Artivizam. Umetnost koja svojim aktivističkim angažmanom vrši intervencije u društveno-političkom kontekstu u kom živimo.
 
Kakva je uloga umetnosti u procesima suočavanja sa prošlošću, pomirenja i sećanja? Može li artivizam doprineti izgradnji mira u budućnosti? Da li je umetnost jezik kojim se možemo razumeti, čak i ako nam se maternji jezici razlikuju?
 
O ovim i drugim pitanjima razgovaraćemo sa Šejlom Kamerić 11. juna u 18 časova. Razgovor ćete moći da pratite putem live prenosa na Facebook stranici Inicijative mladih za ljudska prava.
 
Šejla Kamerić je rođena u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, 1976. godine. Jedna je od najznačajnijih umetnica svoje generacije u Evropi. Međunarodno priznanje dobila je za socijalni komentar i dirljivu intimnost kojim su prožeti njeni radovi realizovani u različitim medijima, uključujući fotografiju, film, instalacije i crteže. Njena umetnička praksa prepoznatljiva je po pronicljivoj emotivnosti njenih dela, te delikatnosti njihovih materijala i oblika. Njen fokus na politiku sećanja nadopunjen je izraženom znatiželjom za modalitete otpora u ljudskom životu, te konsekventno osobnosti ženske borbe i otpora. Insistirajući na empatiji kao osnovnoj emociji komunikacije između svoje umetnosti, publike i nje same, Kamerić upozorava i istovremeno kreira jake političke iskaze.
 
Učestvovala je na velikom broju značajnih međunarodnih izložbi, te imala niz zapaženih samostalnih izložbi širom Evrope. Umetnička dela Šejle Kamerić uključena su u prestižne svetske kolekcije kao što su: TATE Modern u Londonu, Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA – Muzej savremene umetnosti u Barseloni, Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt Collection u Austriji ERSTE Collection u Beču, ArtTelekom – Nemačka, Vehbi Koç fondacija u Istanbulu i druge.
Godine 2011. Šejla Kamerić primila je nagradu Evropske kulturne fondacije (ECF Princess Margriet Award for Culture) za kulturnu raznolikost.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije