fbpx
Otvoren poziv

Kampanja mapiranja murala i grafita: „Da istina više ne kasni”

Kao što se Mladić skrivao od suda koristeći taktiku pod nazivom „istina koja kasni”, tako se danas muralima sa njegovim likom krije istina o zločinima za koje je odgovoran. 

Da istina više ne kasni, hajde da zajedno očistimo zidove i obraz naše države.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) poziva građane i građanke Srbije da se priključe kampanji mapiranja murala i grafita „Da istina više ne kasni”. Sve što treba da uradite je da fotografišete grafite, murale, simbole, natpise, crteže posvećene Ratku Mladiću u svojoj okolini i postavite ih na Tviter ili Instagram sa lokacijom i heštegom #istinanesmedakasni, #mural, #cistobraz, ili da nam pošaljete fotografiju sa lokacijom i opisom na [email protected]. Kampanja će trajati do 20. oktobra.

PROBLEM

Podrška koju ratni zločinci dobijaju od institucija Republike Srbije ogoljena je onog trenutka kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) zabranilo skup radi uklanjanja murala posvećenog osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Neuklanjanje murala posvećenih Mladiću i njihovo prećutno odobravanje od strane vlasti, lice je politike koja slavi i štiti zločince. Politika negiranja zločina i slavljenja zločinaca napravila je od Mladića heroja. Kao heroj slavi se i brani osoba koja je osuđena na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u više opština u Bosni i Hercegovini (BiH).Podsetimo, pod njegovom komandom ubijeno je 8372 ljudi.

Ljudi koji se protive ovakvom ponašanju vlasti, desničarskih grupa i pojedinaca tretiraju se kao druga strana istog ekstrema. Na ovaj način se građani i građanke dovode u zabludu, dok nacionalistička perspektiva prema pitanjima koja se tiču ratne prošlosti postaje sve zastupljenija.

Društvo zaglavljeno u poricanju zločina ne može da ide napred i gradi mirnu budućnost, dok bez suočavanja sa ratnom prošlošću nije moguće graditi ni demokratsku Srbiju, niti  dobrosusedske odnose. Jedan od koraka ka tome je uklanjanje murala, grafita i simbola koji slave ratne zločince iz javnog prostora. 

Simboli, murali, grafiti i stensili koji veličaju ratne zločine i ratne zločince ne bi trebalo da budu prisutni u javnom prostoru, a institucije bi trebalo da ih uklone, kao i da se pridržavaju međunarodnih obaveza u vezi sa ljudskim pravima i poštuju presude domaćih i međunarodnih sudova.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozivala je predstavnike institucija Srbije, da u skladu sa zakonom i zahtevom stanara, komunalnim službama nalože uklanjanje murala posvećenih Mladiću, kao i drugih crteža, simbola i murala posvećenih ratnim zločincima. Od tog trenutka natpisi koji slave ratne zločince preplavili su kako Beograd tako i druge gradove u Srbiji i regionu. Kako više od godinu dana institucije nisu reagovale na naše zahteve, odlučili smo da se obratimo građanima i građankama, da nam se pridružite u akciji mapiranja murala, crteža, simbola i grafita koji slave lik i delo Ratka Mladića. 

MAPIRAJ MURALE I GRAFITE

Fotografiši grafite, murale, simbole, crteže Ratka Mladića u svojoj okolini i postavi ih na Tviter ili Instagram sa lokacijom i heštegom #istinanesmedakasni, #mural, #cistobraz, ili nam pošalji fotografiju sa lokacijom i opisom na [email protected]

Ukoliko nam šalješ na [email protected] važno je da nam napišeš adresu na kojoj se nalazi grafit / mural / simbol, kao i da nam malo detaljnije opišeš lokaciju na kojoj se nalazi – da li je u pitanju zgrada obrazovne ustanove, studentskog doma, da li je zgrada zaštićena od strane države, kakva je prometnost ulice u kojoj se nalazi grafit, crtež ili mural posvećen Mladiću.

Rok za slanje fotografija je 20. oktobar 2022. 

CILJ KAMPANJE

Kampanja mapiranja murala i grafita „Da istina više ne kasni” predstavlja odgovor na odbijanje institucija i službi da urade svoj posao i deo je borbe za istinu koja je usmerena na čišćenje obraza naše države. Kampanja je inspirisana borbom za budućnost bez ratnih sukoba, koja je jedino moguća suočavanjem sa ratnim nasleđem i razgovorom zasnovanim na utvrđenim činjenicama, kao i dekonstrukcijom nacionalističkih i šovinističkih narativa koji slave ratne zločince. Cilj kampanje „Da istina više ne kasni” je uklanjanje simbola, murala i grafita koji veličaju ratne zločince u Srbiji, kao jednog od koraka ka budućnosti u kojoj su ljudski život, istina i mir vrednosti kojima se vode kako društvo u Srbiji tako i društva u susedstvu. 

Prikupljene fotografije i informacije u kampanji koristićemo kako bi komunalnim službama dostavljali prijave sa ciljem da ovakvi grafiti i murali budu uklonjenii kao i da bi pokazali razmere slavljenja ratnih zločina i ratnih zločinaca u Srbiji. Inicijativa mladih za ljudska prava će nakon donošenja odluka ili nepostupanja komunalnih službi u tim slučajevima pratiti njihovo (ne)izvršenje i/ ili nepostupanje i o tome ćemo blagovremeno i kontinuirano obaveštavati javnost. 

Srbija mora odlučno stati iza poštovanja ljudskog života kao najviše vrednosti, a u takvoj stvarnosti zločinci ne mogu biti heroji. Mi, kao njeni građani i građanke spremni smo da na tome insistiramo kao i da gradimo budućnost u kojoj konflikti nisu realna pretnja miru, regionalnoj saradnji i unutrašnjem dijalogu u Srbiji. Naše godine nisu za čekanje da dođe bolje vreme, hajde da očistimo zidove i obraz naše zemlje.

Kampanja je je deo projekta „REKOM mreža pomirenja” koji finansijski podržava Evropska unija. Sadržaj kampanje je isključiva odgovornost Inicijative mladih za ljudska prava i ne odražava nužno stavove Evropske unije.