fbpx

Izložba „Pozdrav iz Ukrajine“ u Endžio Habu

16h-21h
25.07.2022 - 25.08.2022
Endžio Hab

Tema izložbe „Pozdrav iz Ukrajine“ je ruska agresija na ovu zemlju, odnosno ljudi i ratna dešavanja sa kojima se oni suočavaju od februara 2022. godine. Na izloženim fotografijama posetioci će bez cenzure moći da vide kako se građanke i građani suočavaju sa posledicama invazije, ali i kako se njihov svakodnevni život odvija uprkos ratnim razaranjima.

Kako se o ratu u Ukrajini kroz mejnstrim medije plasira jedan potpuno neodgovarajući narativ o događajima i situacijama sa ovog područja, antropolog Igor Čoko koji se pobrinuo da izložene fotografije to dobiju celinu, oblik i smisao, čitavu izložbu vidi u kontekstu ilustrovanih dopisnih karti:

„U davna, analogna vremena, razglednice sa putovanja donosile su radost. Putovanje nije bilo potpuno, ako putnik nije poslao kartu sa obaveznim naslovom „Pozdrav iz…“ koju bi krasili benigni, pitoreskni i ugodni detalji lokacije sa koje se taj neko javlja. Da onaj kome je upućena razglednica, makar na trenutak oseti čar divote destinacije na kojoj su nacrtani divni prizori puni života, sreće, uzbuđenja i radosti. To je bio neizostavni ritual deljenja emocija i uzbuđenja. Pozdrav iz Dalmacije. Pozdrav iz Španije. Pozdrav sa Fidžija. Pozdrav iz Ukrajine. Sa prethodnih destinacija, svi su prizori identični i monotoni. Iz Ukrajine nisu. I ne donose radost.“

Izložba će trajati od 26.jula do 25.avgusta, a svi zainteresovani građani i građanke, moći će da je besplatno posete na adresi Dobračina 4 (Endžio hab), svakoga dana od 16h do 21h.