Izložba „Perreo Periferia: Feminističko istraživanje regetona “, autorki Estefania Cubillos, Tane Laketić, Sasha Krasinskaya, i Lena Paffrath otvorena je u utorak, 4. septembra u 19:30h u Endžio Hab-u. Izložba će biti otvorena za posetioce do 10. septembra svakog dana od 16:00-20:00h, i ulaz je besplatan. 

Uronite sa nama u istoriju regeton muzike od njegovog začetka do mejnstrima, pa do novog doba.

Izložba prikazuje šta se dešava kada ljudi koji su ranije bili objektivizovani, pre svega žene, ali i kvir identiteti koji dolaze sa margina, obnavljaju regeton muziku u spomenutom procesu. 

“Srećan početak Pride nedelje, i ispred Inicijative mladih za ljudska prava i Pride-a, hvala svima koji ste došli da podržite ovu divnu izložbu”, izjavila je Stefana Bojović, menadžerka Endžio Hab-a.

“Naše istraživanje se sastoji od intervju-a, anketa, umetničkih dela i ikonografije posvećenih žanru čije glasove se nadamo da ćemo pojačati i učiniti vidljivu manje poznatu stranu muzičkog žanra, roda i klase u novoj muzičkoj industriji koja neprestano raste”, rekla je Estefania Cubillo, autorka izložbe.

Istraživanje je realizovano kao deo evropskog projekta SHAKIN’ tokom 2022. i 2023 kada se prvi put realizuje u martu u Lionu. Grupu sačinjavaju osobe koje trenutno studiraju društvene nauke u Srbiji, Nemačkoj i Francuskoj te odatle potiče interesovanje za feminizmom i popularnom kulturom što su bile noseće teme Perreo Periferia: A Feminist Exploration of Reggeaton.

Izložbu omogućili BeogradPride2023, HEARTEFACT, Culture for Democracy, Swiss Agency for Development and Cooperation, i Inicijativa mladih za ljudska prava.