fbpx

Izložba fotografija “Duša Srebrenice” Midhata Poturovića

03.07.2021 - 13.07.2021
Endžio Hab
Veliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na otvaranje izložbe fotografija “Duša Srebrenice”, sarajevskog autora i višestruko nagrađivanog fotografa Midhata Poturovića, u subotu, 03. jula od 19:30 časova u Endžio habu u Beogradu (Dobračina broj 4).
 
Fotografije u okviru izložbe “Duša Srebrenice” su nastale tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili deca, sve fotografije su nastale u posleratnom periodu.
 
“Preživeli smo rat, nasledili tešku i bolnu prošlost koja nas obavezuje da gradimo bolju budućnost. Naša obaveza je da svakodnevno gradimo i čuvamo mir, otvoreno pričamo o prošlosti kako se stvari ne bi ponavljale u budućnosti. Ne smemo biti žrtve sopstvene mentalne lijenosti u potrazi za istinom. Generacije mladih moraju da se bore protiv lošeg naslijeđa roditelja, društva i nakaradnog političkog sistema.”
 
Serijal fotografija “Duša Srebrenice” autora Midhata Poturovića, dobitnik je fotografskog priznanja “Hrvoje Polan”, pokrenutog od strane magazina Grain, uz podršku Inicijative mladih za ljudska prava Srbija i nemačke nevladine organizacije forumZFD kancelarija Beograd, sa ciljem prepoznavanja i podrške autorskoj angažovanoj fotografiji na prostoru bivše Jugoslavije i doprinosu iste razvoju kulture sećanja na prostorima bivše SFR Jugoslavije.
 
Midhat Poturović rođen je 1985. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Za fotografiju se zainteresovao u ranim studentskim danima i već tada najveće interesovanje pokazuje za dokumentarnu fotografiju. Narednih godina ta znatiželja i želja za prikazivanjem istine prerasla je u profesiju fotoreportera. Rat je dramatično promenio fizičko, ekonomsko i socijalno okruženje u kojem je odrastao. Detinjstvo provedeno u opkoljenom Sarajevu tokom rata u Bosni je jednim delom uticalo na kasnije prepoznavanje fotožurnalizma kao karijere. Svojim radom ističe priče koje podižu svest o važnim temama koje mogu pokrenuti pozitivne promene u društvu. Fotografijama nastoji da podstakne kod gledalaca razmišljajnje, probudi empatiju ili da nadu.
 
Njegovi radovi su pored Bosne i Hercegovine bili izloženi u Americi, Albaniji, Argentini, Demokratskoj Republici Kongo, Hrvatskoj, Italiji, Kolumbiji, Mađarskoj, Španiji, Srbiji i Turskoj. Dobitnik je više prestižnih fotografskih priznanja od kojih se mogu izdvojiti: International Photography Awards (IPA), Pictures of the Year International (POYi), Balkan Photo Award, Swedish Picture of the Year, UNICEF, BETA fotografija godine, Fokus Award i Fotografija godine u Bosni i Hercegovini.
 
Izložba će u Endžio habu biti otvorena do 13. jula, svakog dana od 13:00 do 19:00 časova.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije