Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je zabrinuta zbog izjave Aleksandre Đurović, ambasadorke Srbije pri Savetu Evrope (SE), od 17. maja na IV samitu ove međunarodne organizacije, u kojoj je istakla da je “Srbija dovedena u situaciju da razmatra dalji smisao i modalitete svog članstva u toj organizaciji, odlukom o početku procedure prijema Kosova u članstvo”. Ovakve najave predstavnika vlasti predstavljaju dodatnu pretnju inače već duboko narušenim garancijama zaštite ljudskih prava u Srbiji.   

Svrha Saveta Evrope kao međunarodne organizacije jeste ostvarivanje najviših standarda osnovnih prava i sloboda kao i razvoj demokratskog društva za koje je uslov mir.  Najvažniji akt ove organizacije u kontekstu zaštite ljudskih prava jeste Evropska konvencija o ljudskim pravima i uspostavljanje Evropskog suda za ljudska prava.

Srbija mora da obezbedi svim građanima i građankama uživanje u osnovnim ljudskim pravima, kao i pristup mehanizmima njihove zaštite, što bi odlukom o izlasku iz SE bilo ugroženo i onemogućeno. Smatramo da ovakva odluka može ugroziti kako eventualno članstvo Srbije u Evropskoj uniji, tako i njen ekonomski, demokratski i društveni napredak.

Posebno zabrinjava izjava ambasadorke Đurović da je razlog za “razmatranje smisla i modaliteta članstva” aplikacija za članstvo Kosova pri Savetu Evrope. Podsećamo da se Srbija Ohridskim sporazumom obavezala da neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i ovakve izjave idu na štetu dobrosusedskih odnosa Srbije i Kosova. 

Takođe, Srbija na istom samitu nije glasala za uspostavljanje registra odštete, sistema za procenu štete tokom agresije Rusije na Ukrajinu, čime je zapravo propustila priliku da podrži Ukrajinu i osudi delovanje Rusije.

Apelujemo na celo društvo, političke partije, građane, medije i druge nevladine organizacije da ne dozvolimo izlazak Srbije iz članstva u SE jer bi to bio put ka diktaturi, kraju evropskih integracija i ekonomskom slomu naše zemlje. 

U vremenu kada poverenje građana u Evropsku uniju (EU) opada kao i njihova zainteresovanost za članstvo Srbije u EU, neophodno nam je udruživanje snaga koje ističu značaji pridruživanja ovom savezu uz osnaživanje evropske perspektive posebno među mladima.

Photo: Ellen Wuibaux, Copyright: ©Council of Europe.