Danas se biraju predstavnici Saveta nacionalnih manjina u Srbiji. Naši posmatrači su na nekoliko biračkih mesta u Sandžaku, Preševskoj dolini ali i u Vojvodini. Ovde ćemo prenositi dešavanja sa lica mesta tokom izbornog dana.

U 20 časova zatvorena su biračka mesta i završeni izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina. Najvažnije zapažanje Inicijativinih posmatrača, pored individualnih incidenata, jeste veliki broj građana i građanki koji su sa biračkih mesta vraćeni jer nisu upisani u posebne biračke spiskove, iako su na prethodnim izborima za nacionalne savete glasali.

  •  Biračko mesto 30, Tutin – 17h

Biračko mesto 30 u Tutinu je zatvoreno zbog cepanja biračkog spiska od strane nepoznatog lica.

  • Novi Pazar – 17h

U tuči u blizini izbornog štaba Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) čuo se i jedan pucanj. Na poziv policija se pojavila, a u tom trenutku svi prisutni se razbežali.

Prema informacijama sa terena, pucnjava nema veze sa izborima koji se trenutno održavaju.

  • Subotica – 16h

U Subotici glasanje teče bez incidenata, uz malu izlaznost.

Posmatrači Inicijative primili žalbu od osobe koja je bez svog znanja upisana u poseban birački spisak bunjevačke nacionalne manjine i pozvana da glasa na izborima.

  • Novi Pazar – 15h

U razgovoru sa našim posmatračima, predstavnici izborne liste “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” izneli su tvrdnje da su u poslednjih nedelju dana izvršena brisanja iz posebnog biračkog spiska.

  • Biračko mesto broj 36, Tutin – 14h

U selu Ribariće – po informacijama naših posmatrača neće biti nastavljeno glasanje koje je prekinuto u prepodnevnim časovima zbog incidenta na biračkom mestu i uništavanja biračkog materijala od strane člana biračkog odbora.

  • Biračko mesto 7, Tutin – 13h

Biračko mesto 7 je više od sat vremena bilo zatvoreno zbog incidenta na biračkom mestu. Biralište je otvoreno posle intervencije policije oko 14 časova.

  •  Biračko mesto broj 8, Bujanovac – 12h

U 12 časova posmatrači su ušli na biračko mesto, da bi nakon nekog vremena zabranili ulaz – kako posmatračima tako i predstavnicima Republičke izborne komisije (RIK). Nakon razgovora sa RIK i OSCE posmatračima je ponovno omogućen ulaz gde su primetili da se u postojeći birački spisak dopisuju imena i prezimena ljudi.

S obzirom da je biračko mesto broj 8 osnovna škola, učionice koje su se nalazile sa strane bile su pune ljudi – što je u suprotnosti sa pravilima izbornog procesa. Te osobe nisu bili ni posmatrači, ni glasači, ni članovi biračkog odbora.

U verbalnoj raspravi koja je usledila između posmatrača i članova biračkog odbora, birački odbor je izdejstvovao svoju pobedu još jednom izbacivši posmatrače sa biračkog mesta i zabranivši im ulazak.

Prema nezvaničnim informacijama, izlaznost na ovom biračkom mestu do 16 časova je 70%, što je ubedljivo najveća izlaznost do ovog vremena od 2000. godine.

  • Biračko mesto 34, Novi Pazar – 11h

Ova fotografija je nastala na biračkom mestu u Novom Pazaru. Na fotografiji se može videti oštećenje voska i kanapa – što su znaci da je kutija otvarana nakon što je zapečaćena na početku izbornog dana.

bm novi pazar

  • Biračko mesto 32, Novi Pazar – 7h

Na biračkom mestu 32 početak glasanja je kasnio 30 minuta zbog neispravne UV lampe. Problemi sa lampom i ostalim izbornim materijalima primećeni su i na drugim biračkim mestima.