Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) poziva građane na protest pod nazivom „ISTRAGA, A NE ORDEN!” povodom dodele odlikovanja načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću, u nedelju – 15. februara u 18 časova u Pionirskom parku.

U trenutku kada Fond za humanitarno pravo iznosi navode o umešanosti generala Dikovića u zločine počinjene nad civilima na Kosovu u aprilu i maju 1999. godine, predsednik Nikolić bira da dodeli orden za naročite zasluge u komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama.

Ovim političkim činom, predsednik Nikolić arogantno poručuje Tužilaštvu za ratne zločine, porodicama žrtava, ali i svim građanima Srbije da zvanično podržava politiku nekažnjivosti. Orden koji Tomislav Nikolić dodeljuje Dikoviću, i to u ovom momentu, je ruganje civilnim žrtvama rata i uvreda za građane Srbije koji zahtevaju da pred zakonom svi budu jednaki.

General Diković ne zaslužuje orden. Zahtevamo istragu o mogućoj odgovornosti Ljubiše Dikovića za zločine nad civilima i za prikrivanje tragova zločina.

Podsetimo, General Diković je bio komandant 37. motorizovane brigade za vreme rata na Kosovu. U zoni odgovornosti njegove brigade počinjeni su zločini nad albanskim civilima, uključujući i ubistva civila u Rezali, Starom Čikatovu, Donjem Žabelju i Gladnom Selu. U zoni odgovornosti njegove brigade izvršena je „asanacija terena“ i tela ubijenih su uklonjena. DNK analiza je potvrdila da su 52 tela nađena u masovnoj grobnici u Rudnici, u opštini Raška, 100 kilometara od mesta ubistva i petnaest godina posle završetka rata – tela albanskih civila ubijenih u selima u zoni odgovornosti Dikovićeve brigade.

Sve ove navode možete pronaći u Dosijeu Rudnica na ovom linku.

Inicijativa poziva sve građane i građanke da se pridruže ovom protestu, u nedelju u 18 časova u Pionirskom parku, i tako pošalju jasnu poruku da ne podržavaju nagrađivanje onih za koje postoje osnovane sumnje da su umešani u činjenje ratnih zločina.