Grupa organizacija civilnog društva i boraca za ljudska prava protestovala je ispred zgrade ambasade Rusije, zbog nerazjašnjenog ubistva ruske aktivistkinje Jelene Grigorijeve, a njihovi zahtevi su upućeni ruskim vlastima da nađu i kazne počinioce.

Predstavnici organizacija civilnog društva na protestu su držali tranparente “Stop ubijanju lezbejki”, “Lezbejke iz Rusije su naše sestre”, “Pamtimo Jelenu Grigorijevu”, “Kazna za ubice”, “Stop teroru nad LGBT osobama u Rusiji” ispisane na ruskom i srpskom jeziku.

Predstavnik Žena u crnom Miloš Urošević rekao je novinarima da je Grigorijeva pre nekoliko dana udavljena, a zatim je njeno mrtvo telo izbodeno i da to ukazuje “stepen do kojeg muškarci progone žene, koje nisu heteroseksualne”.

Kako je naveo Urošević, njihova poruka ruskim vlastima je “da što pre pronađu i kazne ubice Jelene Grigorjeve, da prestanu da sprovode zakon koji je usvojen 2013. godine, a kojim se zabranjuje takozvana ‘homoseksualna propaganda’ i da omoguće slobodno i nesmetano delovanje svih onih ljudi, koji rade u cilju zaštite ljudskih prava svih onih koji su drugačiji“.

On je dodao da se Grigorijeva nije borila samo za prava LGBT osoba, “već je protestovala i zbog ruske okupacije Krima i tražila oslobođenje političkih zarobljenika“.

Urošević je rekao da se navršava 10 godina od ubistva ruske aktivistkinje Nataše Estemirove, 13 godina od ubistva ruske novinarke Ane Politkovskaje i dve godine od sistematskog progona LGBT osoba u Čečeniji.

Sva ova ubistva imaju nekoliko zajedničkih imenitelja – omogućuje ih režim predsednika Vladimira Putina, koji kreira atmosferu nekažnjivog nasilja u kojem su ova ubistva moguća. Niko od počinilaca nije kažnjen i svako ko kritički i drugačije misli od vladajućeg režima u Rusiji, na meti je progona, pretnji i ubistava”, rekao je Urošević.

 

Izvor: Glas Amerike; Foto: Anton Vaganov/Reuters