Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) danas je podnela 308 prijava komunalnim službama 10 gradova i opština u Srbiji sa zahtevom da se uklone murali i grafiti koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića. Komunalne službe gradova i opština imaju zakonsku obavezu da očiste fasade u Srbiji od crteža Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, kao što je znak Z.

Komunalne službe lokalnih samouprava u Srbiji ne smeju biti inertne i selektivne u čišćenju javnih prostora već moraju ukloniti svaki vid neprimernih sadržaja na osnovu prijava građana. Ukupno 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Ratku Mladiću, nastalo je na osnovu informacija više od 120 građana širom Srbije koje smo dobili tokom kampanje mapiranja murala od septembra do decembra 2022. godine pod nazivom “Da istina više ne kasni”.

Kako je 6. marta izvestio Portal 021, nakon što su na prostorijama LSV-a i na gradskoj kući ispisani grafiti „Kosovo je Srbija“, „Ne kapitulaciji“ i „Aca prevara“, gradska vlast Novog Sada naložila je uklanjanje grafita “Kosovo je Srbija” sa svih lokacija u ovom gradu. Postupanje komunalnih službi u vidu uklanjanja grafita po osnovu odluka o komunalnom redu, ne sme biti incident već pravilo. 

Tokom posebne sednice Narodne skupštine Srbije, 2. februara ove godine Aleksandar Vučić, Predsednik Republike Srbije je Vladimira Lazarevića, osuđenog za zločine protiv čovečnosti na Kosovu, nazvao “velikim srpskim herojem”. Kao posledica slavljenja ratnih zločinaca koja godinama dolazi od vrha države, niču na stotine grafita i murala koji romantizuju rat i/ili ratne zločince. Tako je 7. marta oslikan mural u Ćurpiji Nebojši Pavkoviću, koji je takođe osuđen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu. 

Od 308 grafita i murala posvećenih Mladiću, više od 250 se nalazi na teritoriji grada Beograda, što pokazuje organizovani i masovni odgovor nasilničkih grupa na naš zahtev da se mural Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu ukloni. Zato posebno pozivamo komunalne službe grada Beograda i opštine Vračar da akciju čišćenja murala Mladiću simbolično počnu od ove raskrsnice, tako što će ukloniti i mural Ratku Mladiću i Dragoljubu Mihailoviću, jer njihovo postojanje odnosno uklanjanje predstavlja semafor koji pokazuje da li se u Srbiji poštuje zakon ili zločin.