Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je sajt ratusrbiji.rs – platformu koja na jednom mestu pruža sve važne i relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji Srbije u periodu od 1991. do 2001. godine.

U periodu opšte glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca u Srbiji kao i zbog neznanja o zločinima na teritoriji Srbije, sajt ratusrbiji.rs predstavlja pokušaj da se – na što jednostavniji i obuhvatniji način – razbije mit o tome da se u Srbiji nije dešavao rat, kao i da država Srbija nije učestovala u ratnom raspadu druge Jugoslavije. Jer – jeste se desilo.

Osnovni deo sajta pod nazivom baza znanja sastoji se od tekstova/analiza o tajnim masovnim grobnicama, logorima, prisilnim mobilizacijama, paravojnim jedinicama i teroru i proterivanju manjina, kao i pobuni na jugu Srbije i antiratnom pokretu u Srbiji. Baza znanja sajta sadrži analize koje se oslanjaju na sudski utvrđene činjenice, podatke organizacija koje su dokumentovale ljudske gubitke u Srbiji, medijske članke kao i zvanične podatke domaćih i međunarodnih institucija.

Važan segment sajta ratusrbiji.rs je i interaktivna mapa Srbije sačinjena od 91 mesta zločina, progona, zatočenja, nestanaka, lokacija tajnih masovnih grobnica, kampova paravojnih jedinica, ali i mesta otpora ratu i nasilju u Srbiji. Mapa daje uvid u rasprostranjenost i sistematsko činjenje zločina na teritoriji Srbije.

Kako svedočenja porodica žrtava, svedoka i preživelih nemaju svoje mesto u javnom prostoru, a umesto njih ratni zločinci negiraju počinjene zločine, poseban segment sajta ratusrbiji.rs pod nazivom glas žrtava predstavlja niz iskaza svedoka, preživelih i porodica žrtava ratnih zločina na teritoriji Srbije.

Sajt ratusrbiji.rs je koristan onlajn alat koji na jednostavan i pregledan način pruža sve važne činjenice o zločinima koji su vršeni nad etničkim i verskim manjinama u Srbiji krajem dvadesetog veka. Takođe, sajt ratusrbiji.rs je podsetnik i opomena aktuelnim i budućim političkim vlastima u Srbiji da bez priznanja žrtava, procesuiranja zločinaca i odricanja od politike zločina, nema perspektive za Srbiju kao građansko društvo koje vrednuje mir kao najvišu vrednost.

Izradu sajta ratusrbiji.rs podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke.