fbpx

Genocid u Srebrenici kroz prisluškivane razgovore – Predavanje Nemanje Stjepanovića

13:00
11.02.2021 -
Online

Pozivamo vas na javno predavanje Nemanje Stjepanovića “Genocid u Srebrenici kroz prisluškivane razgovore” koje će se održati putem ZOOM platforme u četvrtak, 11. februara sa početkom u 13 časova. Prijavite se za učešće na događaju na ovom linku.

Predavanje će se osvrnuti na pretragu baze podataka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kroz primere presretnutih telefonskih razgovora oficira Vojske Republike Srpske (VRS), koji su se našli kao dokazi na suđenjima za genocid u Srebrenici. Na predavanje će se nadovezati i događaji u i oko Srebrenice, koji su se dešavali u vreme presretnutnih razgovora.

Cilj predavanja je da zainteresovanu javnost uputi u to kako se pretražuje baza MKSJ, šta je bio sadržaj presretnutnih razgovora, kao i kako su ovi razgovori usvojeni kao verodostojni dokazi pred MKSJ. 

Nemanja Stjepanović je novinar iz Beograda sa višegodišnjim iskustvom rada u oblasti ljudskih prava u domaćim i međunarodnim organizacijama. Trenutno je zaposlen kao istraživač u Programu Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu.

Pre toga radio je kao dugogodišnji izveštač iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, radeći za novinsku agenciju Sense. Potom je radio u Fondu za humanitarno pravo, prvo kao istraživač, a onda i kao direktor zadužen za odnose sa javnošću. Novinske tekstove je objavljivao u medijima svih država u regionu. Autor je i koautor više publikacija iz oblasti kršenja ljudskih prava i analize medijskog sadržaja.

Događaj organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), u saradnji sa organizacijama forumZFD Srbija i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV). 

Prijava za učešće na događaju je obavezna i vrši se popunom kratkog formulara na ovom linku.