Država mora da reaguje i da zabrani najavljeni koncert u Beogradu u organizaciji neonacističke grupe, ocenio je Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

“Nismo čuli reakciju tužilaštva ni države, a ovo je jedna od najjasnijih pravnih stvari koje postoje, Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija je na snazi i bavi se zabranom ovakvih događaja, postoji podloga za reagovanje i mora država da reaguje jako agresivno na ovakve događaje”, rekao je on.

Savez komunističke omladine Jugoslavije zatražio je juče od nadležnih organa da spreče održavanje koncerta u organizacij kako navode “neonacističke formacije Klub 28”, koji treba da se održi u subotu uveče u Beogradu. Koncert je zamišljen kao memorijalni skup posvećen Britancu Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču neonacističke međunarodne skinhed mreže “Krv i čast” .

On je ocenio da ovakve organizacije postoje u Srbiji, kao i širom Evrope, i na svakih nekoliko meseci čujemo da iz potpune tame u kojoj orbitiraju organizuju javni dogajdjai, ali – nedostaje reakcija države.

“Moraju da reaguju. Ne samo država… mi svi imamo odgovornost da se takve stvari ne dešavaju”, dodao je. Kako je ocenio, jako je važno da se podvuče crta i kaže – ovo se ne može desiti u našem gradu. “Mi jesmo društvo zasnovano na antifašističkim vrednostima i to ne uspevamo da zaboravimo. Taj antifašizam je u korenu našeg društva, a taj čisti neonacizam mora da bude zaustavljen. “, kazao je. Đurić je ocenio i da se taj koncert verovatno neće desiti.

“Oni orbitiraju u tami, sad kad je izasao u javnost taj koncert, verovatno se neće ni desiti… dobro je da mediji pišu o tome glasno, jer svi imamo odogovrnost da se to ne desi. Neonacistički pokret je na margini i na margini će ostati, nadam se zauvek, ali svaki istup i pojavljivanje na površini izaziva veliku pažnju društva, i to je dobro, da se vrate na marginu i u mrak gde treba da ostanu”, zaključio je.

Celo gostovanje Ivana Đurića možete pogledati u emisji N1 Studio Live:

 

Attachments