Skup 7000 zabranjen je u julu prošle godine uz vrlo sažeto obrazloženje MUPa.

Međutim, u operativnom izveštaju (bezbednosna procena) koji je Inicijativi dostavljen nakon rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja, jasno stoji da “se može očekivati da će (…) doći do pojedinačnih fizičkih napada na učesnike skupa u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava”.  Država je još jednom pokazala da je nesposobna i nezainteresovana da zaštiti svoje građane od ultradesničarskih organizacija, kao i da svima omogući Ustavom zagarantovano pravo na mirno okupljanje.

U izveštaju se zaključuje da su svi ostali skupovi zakazani kako bi izdejstvovali zabranu skupa 7000, što je već ustaljena praksa desničara pred Paradu ponosa. Činjenica da je na osnovu takvog zaključka operativaca MUPa skup 7000 zabranjen, dokazuje jedinstvo politike Vlade i ultradesničarskih organizacija.

Kao oblik protesta protiv zabrane, a pre svega kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, građani i građanke su se u noći 10. jula okupili ispred zgrade Predsedništva i zapalili sveće za žrtve genocida. Sa namerom da prekinu skup, u blizini su se okupili i Zavetnici i SRS i vređali i napadali učesnike skupa. Zbog organizacije neprijavljenog skupa, protiv direktorke Inicijative Anita Mitić pokrenut je prekršajni postupak, dok su Zavetnici i SRS prošli nekažnjeno – i za neprijavljene skupove, kao i za održavanje zabranjenih skupova.

Imajući u vidu da MUP ništa nije preduzeo zbog pretnji učesnicima skupa 7000, Inicijativa izražava uverenje da zabrana nije motivisana bezbednosnim razlozima, već isključivo političkim, odnosno da je država zabranila komemoraciju srebreničkog genocida kako bi celokupni javni prostor prepustila zastupnicima politike velike Srbije, negiranja genocida, opravdavanja ratnih zločina i podržavanja ratnih zločinaca. Inicijativa ovakvo postupanje tumači kao izraz podrške ovoj ideologiji, i smatra da postupanje državnih organa mnogo bolje opisuje državnu politiku od izjava najviših zvaničnika.

Izjave premijera Vučića kojima se deklarativno distancira od politike koju je zastupao 20 godina, a koju danas reprezentuju Šešelj, Zavetnici i ostali ultradesničari, u potpunoj su suprotnosti sa postupanjima državnih organa, pre svega Ministarstva unutrašnjih poslova. Odgovarajući na pitanja Inicijative na konferenciji za štampu prošle nedelje, premijer Vučić se ogradio od “velike Srbije”, međutim neophodno je da se ta promena bude vidljiva i u stvarnosti. Otklon od politike zločina mora se desiti u svim sferama društva, i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici, u obrazovanju, u akademskim krugovima, u celokupnom javnom prostoru, a taj proces mora imati snažnu i iskrenu podršku iz Nemanjine ulice. Inicijativa od države očekuje da se angažuje i podrži komemoraciju žrtava genocida koja će biti održana u Beogradu i ove godine, a prvi korak u tome mora biti stajanje na put ekstremističkom nasilju i zastrašivanju.