Ponovljene pretnje Srpske radikalne stranke da će sprečiti festival “Mirëdita, dobar dan!” predstavljale bi isprazni politički egzibicionizam u normalnom i uređenom društvu, međutim u Srbiji 2018. godine izazivaju zabrinutost.

Današnja izjava narodnog poslanika Damjanovića, da će radikali sprečiti festival “na način na koji oni to umeju” predstavlja otvorenu pretnju nasiljem. Inicijativa mladih za ljudska prava se nikada pred nasilnicima nije povlačila, i radikali znaju da ne mogu da nas zastraše. Njihova poruka je upućena svima onima koji se drznu da budu otvoreni i zainteresovani da posete festival, i upoznaju se sa kosovskom kulturnom scenom. Oni žele da zabrane komunikaciju i saradnju dva društva, a ne našu organizaciju ili festival.

Država ima obavezu ne samo da obezbedi da se festival održi, već da ne izgleda kao ratna zona, kao što je to bio slučaj prošle godine. Time što ćute i ignorišu pretnje radikala, predstavnici vlasti kao u slučaju mitinga u Hrkovcima žele da izmisle podelu na dva ekstrema. Na tu nerazumnu, nametnutu podelu Inicijativa mladih ne pristaje jer festival “Mirëdita, dobar dan” promoviše saradnju mladih umetnika, predstavljanje savremene kulturne scene, i nema tog spinovanja koje ga može opisati kao nešto loše ili pogrešno.

Stranka čiji predsednik je osuđen za zločine protiv čovečnosti, kome suprotno slovu zakona još uvek nije oduzet poslanički mandat, već nedeljama vodi kampanju pretnji i nasilja protiv neistomišljenika i različitosti, koja je kulminirala željom “da ponove ratne zločine” 6. maja u Hrtkovcima i fizičkim napadom tog dana na Đorđa Žujovića, aktivistu LDP. Nasiljem ili smrću je prećeno Nataši Kandić, Jeleni Milić, Jeleni Diković, Ženama u crnom, Tomislavu Žigmanovu, Nenadu Čanku, Oliveri Kovačević, Aleksandri Jerkov, Đorđu Žujoviću, kao i svima koji se protive njihovoj politici kratkom i jasnom porukom “razbićemo vam njušku”. I država i društvo moraju pružiti snažniji otpor promoterima nasilja, mržnje i zločina.