Civil Rights Defenders, Parada Ponosa Beograd i Inicijativa zahtevaju od policije, Tužilaštva i sudstva da u najkraćem mogućem roku privedu i procesuiraju napadače na LGBT aktivistkinju Dragoslavu Barzut i njene tri prijateljice. Napad se desio u kafani SFRJ u Beogradu, u noći između 26. i 27. septembra.

Po informacijama koje su saopštile žrtve, Dragoslava i njene prijateljice su napadnute od strane dvojice huligana, u dva odvojena napada na istoj lokaciji. Postoje snažne indicije da su napadači članovi ekstremno-desničarske navijačke grupe, te da je napad bio unapred planiran. Obzirom da je prvi napadač u trenutku napada uzvikivao “lezbijke, lezbijke” nema sumnje da je u pitanju zločin iz mržnje. Kao posledica napada, jedna devojka je zadobila povrede glave, zatvoreno oko i izbijen zub.

Srbija, kao članica Saveta Evrope je obavezna da svim svojima građankama i građankama garantuje slobodu od torture, shodno članu 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet i druga lična svojstva. Civil Rights Defenders, Inicijativa i Parada Ponosa Beograd od institucija zahtevaju da se napadači privedu i procesuiraju shodno članu 54a Krivičnog zakonika Srbije, kao zločin iz mržnje.