Inicijativa mladih za ljudska prava protestovala je danas ispred Doma omladine Beograda zbog održavanja tribine na kojoj je promovisana knjiga Momčila Krajišnika i na kojoj su negirani zločini.

Aktivistkinje pokreta „Moja inicijativa“ koje su uspele da uđe na promociju, mirno su prisustvovale tribini do momenta kada je počeo da govori ratni zločinac Momčilo Krajišnik, a onda su duvale u pištaljke. Okupljeni članovi Samostalnog DSS fizički su napali tri devojke, dok je jedan deo članova samostalnog DSS pokušao da ih odbrani.

Kako je jedan deo aktivista i aktivistkinja Inicijative ostao ispred sale, direktor Doma omladine Beograda dužan je objašnjenje zbog čega zakupci sale ne dozvoljavaju građanima i građankama od čijeg poreza se rad Doma omladine finansira da prisustvuju javnim događajima u ovoj gradskoj instituciji. Takođe, Dom omladine mora da objasni i nasilničko ponašanje portira koji rade  na ulazu, koji su nasrnuli na aktivistke i aktivistkinje na vratima objekta.

Prekidanje tribine Momčila Krajišnika, osuđenog ratnog zločinca i protest protiv veličanja zločina smatramo našom građanskom dužnošću i odbranom prostora Doma omladine. Od osnivanja ovo mesto bilo je mesto kritičke diskusije i promišljanja mladih, ali ne i mesto negiranja osnovnih civilizacijskih vrednosti i promovisanje zločinaca.

Inicijativa mladih za ljudska prava se protivi svakom pokušaju vraćanja osuđenih ratnih zločinaca u politički život i davanje legitimitet ljudima koji su odgovorni za najmonstruoznije zločine. Ljudima poput Krajišnika i Šainovića nije mesto u javnom životu.

Dom omladine Beograda ne sme da bude „Dom zločinaca Beograda“! Ni danas, ni nekog drugog dana. Zato ćemo uvek reagovati na ovakvu rehabilitaciju ratnih zločinaca.

Video snimak incidenta tokom promocije Krajišnikove knjige nalazi se OVDE.