fbpx
Zatvoren poziv

Budi deo EuroPride volonterskog programa – Prijavi se!

U susret EuroPride-u koji će se održati ovog septembra u Beogradu, pozivamo sve mlade ljude  željne znanja, novih iskustava i sticanja praktičnih veština da se prijave na ovogodišnji EuroPride volonterski program.

Ove godine, Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa Beograd Prajdom i partnerskim organizacijama, objavljuje poziv za prijave za EuroPride volonterski program koji će biti otvoren do 20. maja 2022. godine, a namenjen je mladima iz Beograda.

Pozivamo sve mlade ljude koji žive u Beogradu da se prijave i da postanu deo jednog od najsveobuhvatnijih programa za mlade koji se tiče ljudskih prava, a čiju će završnicu predstavljati učestvovanje u organizaciji EuroPride-a u Beogradu. EuroPride Week se održava od 12-18. septembra, dok je Pride marš zakazan za 17. septembar 2022. godine.

Verujemo da su mladi ljudi neizostavni deo EuroPride-a u Beogradu, a sama filozofija volontiranja bazira se na solidarnosti, sticanju znanja i veština, osnaživanju, kao i prihvatanju i negovanju različitosti kojima je obojeno naše društvo. Ideja na kojoj počiva sam Prajd, kao i proces volontiranja, jeste doprinos izgradnji kulture ljudskih prava na Balkanu i kreiranju društva u kome se svi građani i građanke osećaju sigurno, slobodno i prihvaćeno.

EuroPride volonterski program zamišljen je kao spoj edukacije i aktivizma. Ovogodišnji program se sastoji iz tri celine:

  1. EuroPride volonterska akademija (jun 2022.godine)
  2. Aktivizam i praktične veštine (jul i avgust 2022.godine)
  3. Učestvovanje u organizaciji EuroPride-a (septembar 2022.godine)

Svi prijavljeni volonteri i volonterke, tokom Meseca ponosa (jun), imaće priliku da svake subote prisustvuju jednodnevnim predavanjima na kojima će obrađivati različiti aspekti ljudskih prava i imaće priliku da steknu znanja iz oblasti:

  • uvod u ljudska prava
  • LGBTI+ prava i pokreti, 
  • feminizam, 
  • istorijat borbe za ljudska prava i aktivizam u Srbiji  
  • digitalna prava i slobode – aktivizam i zaštita u digitalnom okruženju. 

Svi volonteri i volonterke sarađivaće blisko sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje sarađuju sa Beograd Prajdom, te će direktna razmena iskustava i znanja takođe biti deo ovog četvoromesečnog programa. Program je zamišljen tako da ne remeti tekuće obaveze, te su predavanja i aktivnosti raspoređene na način da ne oduzimaju previše vremena do početka EuroPride nedelje i EuroPride marša.

Svim polaznicima i polaznicama EuroPride akademije po završetku programa biće dodeljeni sertifikati i volonterske zahvalnice, a tokom EuroPride Week-a propusnice za događaje će biti podjeljene svim volonterima i volonterkama.

Tokom jula i avgusta volonterski program će se mahom odnositi na praktičnu primenu znanja i sticanje veština potrebnih za rad i zadatke u EuroPride volonterskim timovima.

Prijave se vrše putem popunjavanja onlajn formulara koji možete pronaći ovde. Za sva pitanja i/ili nedoumice pišite na [email protected].

Jedva čekamo da se upoznamo!

KONTAKT OSOBA

Ime i prezime:

Maja Žilić