U otvorenom društvu poštuju se žrtve, a ne zločinci.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahteva od Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu da ne ustupi javni prostor za promociju knjige Veselina Šljivačanina, osuđenog ratnog zločinca, planiranu za sredu 9. septembra u okviru dečijeg odeljenja ove biblioteke. Posebno zahtevamo od Evropske narodne partije (EPP) da se izjasni da li podržava to što Srpska napredna stranka (SNS), bez obzira na kritike EPP-a od pre četiri godine, u svom članstvu i dalje ima osuđenog ratnog zločinca.

U Srbiji još uvek nema zakonskih prepreka da osuđeni ratni zločinci koriste javne ustanove  tako što negiraju svoje zločine kroz predstavljanje knjiga, nastupe na izborima ili televizijskim emisijama, kao i državnim svečanostima, jer je vladajuća većina 2016. godine izuzela poštovanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ ICTY) i Međunarodnog suda pravde (MSK/ ICJ) iz člana 387. Krivičnog zakonika, koji pored ostalog sankcioniše negiranje i relativizaciju ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida. 

Šljivančanin kao i svaki drugi građanin ima građansko pravo da promoviše svoje knjige u privatnim prostorima i o svom trošku, ali ukoliko to radi u javnoj ustanovi i sa državnom podrškom – onda je jasno da je reč o glorifikaciji osuđenog ratnog zločinca –  koji je i dalje član vladajuće, Srpske napredne stranke. 

Iako je promocija osuđenih ratnih zločinaca kao i skrivanje optuženih za ratne zločine normalizovano od strane izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Srbiji, ne smemo kao društvo pristati na zamenu teza u kojoj su ratni zločinci tragične ličnosti, a žrtve zločina kolateralna šteta burnih istorijskih perioda.