Uprkos svim pritiscima i preprekama, bivša predsednica Kosova, Atifete Jahjaga (2011-2016), obratiće se danas javnosti na promociji knjige “Želim da me čuju”, knjizi memorara žena koje su preživele mučenje tokom poslednjeg rata na Kosovu.

Zabrana ulaska u Srbiju predsednici Jahjagi posledica je političkih odluka donetih na najvišem nivou. Festival “Mirëdita, dobar dan” nema mogućnosti, niti ambiciju da utiče na tu odluku. Cilj festivala je stvaranje platforme za izgradnju boljih odnosa između građana i građanki srpskog i kosovskog društva. Naša poruka nije izgubila na snazi usled birokratsko-političke bitke koja se vodi između dva rukovodstva. Naprotiv, dodatno je potvrđena važnost i aktuelnost potrebe za intenzivnijom i sadržajnijom saradnjom.

Političke igre, nacionalističke pretnje i senzacionalizam u vezi sa dolaskom bivše predsednice Kosova Jahjage, za festival su potpuno irelevante. Naš fokus ostaje na temi festivala – upoznavanju, izgradnji veza između dva društva i promociji dijaloga kao neophodnog uslova za saradnju i održivi mir. U skladu sa tim, smatramo da je tema o kojoj će se danas govoriti na promociji knjige od nemerljivog značaja. Narativ koji već 25 godina postoji u našem regionu, a koji mitove i mržnju stavlja u prvi, a sudbine žrtava u poslednji plan, za sobom je ostavio više od 100.000 žrtava. Naša misija je da to preokrenemo i posvetimo žrtvama dužnu pažnju.

2. jun, 2017, Beograd

Festival “Mirëdita, dobar dan!”