Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava izvršili su “Antifašističku dekontaminaciju” Kulturnog centra Novog Sada u utorak 10. marta u 11 časova. Akcija je deo aktivističkog maratona koji Inicijativa, u sklopu projekta Active Balkans, organizuje u šest gradova u Srbiji, sa ciljem da u svakom gradu ukaže na problem kršenja ljudskih prava i pozove mlade na akciju.

Prva akcija aktivističkog maratona bila je “Antifašistička dekontaminacija” Kulturnog centra Novog Sada, što predstavlja prvi korak u iskorenjivanju opakog virusa fašizma. Proces dekontaminacije i oslobađanja Kulturnog centra Novog Sada biće završen podnošenjem ostavke Andreja Fajgelja, direktora ove institucije.

Kulturni centar Novog Sada, nekadašnji prostor slobode, postao je izvor širenja nacionalizma, homofobije, nasilja i drugih pratećih pojava fašizma, od kada je vođstvo preuzeo Andrej Fajgelj iz Treće Srbije. Delovanje Andreja Fajgelja i njegovi istupi u javnosti karakteriše govor mržnje i zagovaranje kršenja ljudskih prava.

Kulturni centar Novog Sada pripada svim građanima i građankama bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest ili druge lične karakteristike.

Kulturni centar Novog Sada pripada svim građanima i građankama bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest ili druge lične karakteristike. Svi oni koje direktor Fajgelj u svojim tekstovima i javnim nastupima napada, čija prava krši, ne osećaju se dobrodošlo u KCNS.

Ostavka Andreja Fajgelja na mestu direktora ove institucije jedino je prihvatljivo rešenje i korak ka vraćanju KCNS njegovim pravim vlasnicima i vrednostima koje je decenijama negovao.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava ovom akcijom želeli su da skrenu pažnju na problem koji preti da postane mnogo ozbiljniji nego što trenutno jeste. Nasilje u Novom Sadu je postala svakodnevnica, a vrednosti koje sadašnje rukovodstvo KCNS neguje i forsira su ništa više do vetar u leđa nasilju.

Više fotografija sa akcije pronađite na ovom linku.