fbpx

Andrej Nikolaidis: Crna Gora i odnos prema Srebrenici

13h
13.04.2021 -
Online događaj na Zoom aplikaciji
Andrej Nikolaidis je pisac i kolumnista rođen u Sarajevu, a živi u Ulcinju, u Crnoj Gori. Crna Gora je poslednjih dana naročito u fokusu regionalne, ali i evropske i svetske javnosti jer se ispostavilo da ima ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava koji sa te pozicije negira genocid u Srebrenici. To je, međutim, samo jedan u nizu poteza koje „nova vlast“ u ovoj državi povlači sa jasnom nacionalističkom platformom.
 
Nikolaidis je nedavno izjavio da se pokazalo da je samo jedna sila dovoljno jaka da sruši vlast u Crnoj Gori: velikosrpski nacionalizam. Prvi put je to organizovano krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. veka, u vreme kada je Demokratska partija socijalista (DPS) preuzela vlast u Crnoj Gori, koja će trajati narednih 30 godina. Drugi put vlast je smenjena sa iste nacionalističke platforme, samo što je ovaj put DPS smenjen sa vlasti. Oba puta smena vlasti se odvijala pod velikim pritiskom iz zvaničnog Beograda, koji je i pre više od 30 godina i danas privržen ideji „velike Srbije“, odnosno „srpskog sveta“.
 
Šta negiranje genocida koje dolazi iz vrhova crnogorske vlasti, od koje se to do pre pola godine nikako nije moglo očekivati, znači za samu Crnu Goru, a šta za eksjugoslovenski prostor?
 
Događaj možete pratiti na Fejsbuk stranici YIHR Srbija.

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije