Inicijativa mladih za ljudska prava obeležava Dan ljudskih prava akcijom pod nazivom Ne potcenjuj ljudska prava u 11 gradova u Srbiji: Boru, Vrbasu, Vrnjačkoj Banji, Apatinu, Šidu, Bačkoj Palanci, Subotici, Kragujevcu, Novom Pazaru, Jagodini i Beogradu.

Inicijativa ovog 10. decembra poručuje građankama i građanima da ljudska prava nisu samo fraza i sintagma koja se mnogo koristi a ništa ne znači, već da je nivo poštovanja ljudskih prava i sloboda, mera kvaliteta svakodnevnog života. Inicijativa želi da podseti građanke i građane Srbije da su neke uobičajene mogućnosti i procedure zapravo obezbeđene i garantovane dokumentima za zaštitu ljudskih prava – poput školovanja, lečenja, putovanja.

Ujedno, Inicijativa želi da pozove na solidarnost sa onim građankama i građanima kojima najosnovnija ljudska prava nisu obezbeđena: poput hiljada ljudi bez lične karte i zdravstvene knjižice, devojkama i ženama koje stupaju u prisilne brakove, ilegalnih migranata kojima su oduzete putne isprave, LGBT osobama koje ne mogu stupiti u brak sa osobama koje vole, novinarima/kama i aktivistima/kinjama kojima su emisije, tekstovi i sajtovi cenzurisani.

U Beogradu akcija će početi u 12 časova ispred Pravnog fakultetana Platou Slobodana Jovanovića.

Lokacije na kojima se održava akcija u ostalim gradovima (takođe s početkom u 12 časova):

  • Subotica: Trg slobode, ispred Gradske kuće
  • Bačka Palanka: kod stepeništa na Gradskom trgu
  • Šid: kod fontane u Gradskom parku
  • Vrbas: Trg Nikole Pašića
  • Apatin: ulica Srpskih vladara

U Jagodini, Boru, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu i Novom Pazaru aktivisti i aktivistkinje Inicijative biće na gradskim ulicama i trgovima.

Ukoliko niste u mogućnosti da nam se pridružite na akciji, pogledajte online verziju naše akcije.